През пролетта също може се извършва една от първите резитбени операции на зелено - филизенето.

Чрез нея се отстраняват млади ненужни леторасти до основата, - това обаче се прави, когато те достигнат 15-20 cм дължина.

При плододаващи насаждения филизенето се прави след появата на ресите за да може да се разграничат плодните от безплодните леторсти.

По този начин могат и да се подмладят стари лози - отстраняват се всички лакомци по многогодишните части и се оставят само тези, които при следващата зимна резитба ще се използват за нови плодни звена.

Съвети:

В случаите, когато от едно и също око по плодните пръчки са покарали 2 летораста, се премахва по-слабият.

По принцип трябва да се премахват предимно леторастите, пораснали от старите части на лозата.

Важно е по-късно да се отстранят колтуците в зоната на ресите, за да не пречат на нормалното опрашване.

С отстраняването на ненужни филизи се дава възможност на хранителните вещества да се насочат към плодните звена, които са създадени със зимната резитба и на които ще се разчита за плод.

С филизенето, за което говорим, се коригират и някои грешки, допуснати при резитбата и пак се регулира броят на леторастите.

Момент за филизене у нас обикновено настъпва през април-май, при тази дължина на леторастите, която споменахме и когато се очертаят съцветията и се появи първият мустак. Тогава лесно се различават плодните от безплодните леторасти. При ранна пролет срокът може да се изтегли малко по-рано.

Но не бива да се закъснява, защото заедно с леторастите се отделят и хранителни вещества, изразходени за тяхното формиране. Освен това леторастите започват да се вдървесиняват.