Американски специалисти по здравословно хранене са съставили списък на полезните храни, за чиито положителен ефект дори не подозираме.

Натурален шоколад

Всеки шоколад, съдържащ над 70% какао намалява риска от сърдечни заболявания

Мед

Действа като антиоксидант, усилващ мозъчната и сърдечна дейност, помага за заздравяване на рани. Особено полезен е тъмния мед.

Авокадо

Плодът е богат на мазнини, които не запушват артериите, на калий, който намалява риска от високо кръвно налягане. Съдържа витамините В, Е, К, полезни за кожата, мускулите, костите, кръвообръщението, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.

Тиква

Тя е изключително хранителна. Съдържа каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания.

Черен чай

Предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Яйца

Яйцата доскоро се свързваха с повишен холестерол, водещ до сърдечни заболявания. Новите проучвания опровергават това. Едно яйце съдържа само 1,5 г. разтворими мазнини. Съдържа витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат за сърдечната и мозъчна дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.

Доматено пюре

Съдържа в максимален обем най-полезното от доматите. Спомага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява риска от рак на простатата.

Канела

Пикантна подправка понижаваща нивото на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото.

Боровинки

Сурови или замразени, плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност, подобряват паметта.