Предпочитания или реклама е водещото при избора на яйца с различен цвят - бял или кафяв. Може би все пак личният избор натежава, категорични са специалистите.

Предпочитанията на яйца с бял или кафяв цвят на черупката не са еднакви в отделните страни. Различни предпочитания има и в нашата страна. Твърде често те не са аргументирани и мотивирани. Нерядко причините за това се определят с най-общото, но неясно "тези са по-добри" или "по ми харесват на вкус", без да се каже нищо повече.

Определен дял за формирането на тези предпочитания има и рекламата, и търговската активност. А може би и човешката доверчивост.

Всъщност има ли и какви са различията при яйцата с различен цвят на
черупката? При широки изследвания в Канада е установено, че яйцата с бял цвят на черупката съдържат малко повече витамин А, както и завишени количества от тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2).

За сметка на това по-малко  мазнини и холестерол пък има в яйцата с кафява черупка.

И още: Жълтъците на яйцата с бели черупки съдържат около 0,75 процента повече протеин от жълтъците на яйцата с кафяви черупки.

Предимствата на яйцата с кафяв цвят на черупката се дължат на по-голямата здравина на черупката им. Това качество е от особена важност за фермерите с кокошки-носачки, защото намалява загубите, дължащи се на счупвания и напуквания на черупката при събиране и обработка, както и при търговията с тях.

И какво? Излиза, че предпочитанията към белите или кафявите яйца е повече въпрос на личен избор и добра реклама отколкото на определени предимства на някой от двата вида яйца.