Първата храна на агнето е майчината коластра, която освен че е много хранителна има и незаменими бактерицидни и имунологични свойства.
Коластрата осигурява на новороденото агне не само необходимите му топлина и енергия, но и антитела, които го предпазват от микробите от околната среда
Те се всмукват от червата на агнето и го пазят от микробите, докато организмът му не започне сам да изработва свои антитела.
Освен това коластрата съдържа много витамини, протеини и разхлабващи вещества, помагащи за отделянето на първите изпражнения, които са смолисточерни и излизат, след като агнето запоне да се храни.
Ако агнето не иска да бозае само, трябва да издоите коластрата и да му я давате с шише с биберон.
Всичката излишна коластра от овцете майки трябва да се издоява, замразява и да се дава по-късно на агнета, чиито майки нямат достатъчно коластра.
Коментари