Коластрата е незаменима първа храна за новородените животни, затова неизпитите количества трябва да се съхраняват.

Излишната коластра може да се съхранява в хладилник но само само в рамките на една седмица. След това качеството на коластрата (концентрацията на имуноглобулини в нея - IgG) пада.

Важното е преди да сложите коластрата в хладилника, да проверите дали той охлажда достатъчно добре (1-2 градуса). При температура над 4 градуса се ускорява намножаването на бактерии.

Ако коластрата показва признаци на вкисване, качеството й намалява . Молекулите IgG в коластрата, които предават пасивния имунитет на телето, се разрушават от бактериите. Затова е важно коластрата да се съхранява в хладилник за кратко.

Коластрата представлява секретът от млечните жлези през първите 24 часа след раждането на телето. Между 24-ия и 72-ия час след отелването млякото е преходно, а след 72 часа преходното мляко се превръща в същинско мляко. Коластрата се различава от преходното и същинското мляко по концентрацията на протеин, мазнини, лактоза, витамини и най-вече имуноглобулини (IgG).

Важно е да се изхранва само коластра от здрави крави

Тя не трябва да съдържа кръв и мастити, фекалии или други замърсители.

Съхранявайте коластрата в бутилки, не по-големи от 2 л. Колкото по-рано я изхраните, толкова по-добре.