Имайте предвид че:

Бременността при овцете продължава средно 155 дни.

Дзвиските носят плода по-продължително от възрастните овце.

Мъжките агнета се раждат между 1 и 5 дни по-късно.

При овцете с близнаци бременността е с няколко дни по-къса.

Използвайте хубавото време и започвайте да чистите като преди това изнесете всичкия инвентар от помещението - обор или кошара.

Дезинфекцирайте пода, стените и инвентара с разтвор на прясно гасена вар.

Застелее пода с едра, чиста и суха слама - на дебел слой.

Вратите в овчарника трябва да бъдат достатъчно широки, за да могат бременните животни да преминават спокойно през тях.

Не стресирайте бременните овце. Не ги карайте при паша да правят дълги преходи, не ги удряйте.

Преди агненето застрижете внимателно овцете около вимето, вътрешната страна на задните крака, половия орган и опашката. Най-често тези участъци са силно замърсени с кал и изпражнения.

За бременните овце - най-доброто хранене

Изхранвайте бременните овце с повишено внимание. Осигурете им балансирани дажби от висококачествени фуражи.

Правила от практиката:

Овцете с едно агне увеличават теглото си с 10 процента или живото им тегло нараства с 11-12 кг.

Овцете с две агнета наддават на тегло с 18 процента, като теглото им нараства със 17-18 кг.

Средният дневен прираст през периода на бременността трябва да бъде 200-250 г.

Не допускайте животните да затлъстеят. Наднорменото тегло може да създаде проблеми при раждането. Причината - по-голямата едрина на агнетата.

Ограничете обемистите фуражи

Внимание!

Не допускайте замърсени, плесенясали и загнили фуражи да попадат в хранилките. Може да предизвикат аборт!

Давайте на овцете чиста вода. А това означава, че за през нощта съдинката трябва да е чиста.

Дажби преди раждане: ливадно сено - 0,5 кг; люцерново сено - 0,7 кг; концентрирани фуражи - 0,4 кг; сочни фуражи (цвекло, силаж, моркови, тикви) - около 1,5 кг.