Ежегодната резитба на оформените асми не е от най-трудните задачи, дори и за любителя лозар, когато се научат основни правила и се добие някаква рутина.

Ако сега започвате, няма да сгрешите, ако на всяко рамо оставяте по едно чепче с две видими очи /пъпки/. От двете пъпки на чепчето ще израстнат съответно два летораста. На другата година трябва да режете така, че да премахнете горната пръчка, а долната да съкратите.

При втория вариант може да оставите и две чепчета, но тогава това трябва да направите не на всяко рамо. Двете пръчки се съкращават на по две видими очи. Така се постъпва, когато лозата е малко по-силна и ще понесе по-сериозно натоварване с плод.

На сортове като Болгар, Италия и др., които имат по-слаба родовитост на ниско разположените очи по пръчките, се препоръчва да се оставят по едно чепче и по една плодна пръчки с 3-4 до 10-12 очи - т.е. прави се смесена резитба. Тези пръчки се прегъват и привързват към теловете на носещата конструкция. След като дадат плод, при следващата зимна резитба се премахват до основа, а нова пръчка и чепче с две очи се оставят на друго рамо.

Броят на тези дълги плодни пръчки върху един кордон може да бъде 2-3 или 4-6, дори и малко повече. Но не бива да са много и трябва да са разположени равномерно. При следващи резитба ги премахвате и оставяте нови на други места.

Имайте предвид, че силното сгъстяване въобще не е желателно - в асмата трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава, росата се задържа по-дълго време, а това са предпоставки за развитие на гъбни болести.

Не правете бързо дългите кордони

Съвет: Можете да запазите някоя дълга плодна пръчка, която много ви харесва и е близка до някое празно място. Тя може да ви послужи за запълването му като я превернете в кордон. Тогава тя се съкращава на 5-7 очи.

Не се мъчете обаче бързо да създадеде дълъг кордон. Някои стопани се опитват да правят това и оставят дълги пръчки с много пъпки. Това носи риск, защото пъпките не се развиват и кордонът ще остане оголен.

Затова той трябва да се удължава постепенно, като се запазва последната пръчка по него и се съкращава на 5-7 очи, а другите - на чепчета с по две очи.

Рамената да са поне на една педя

Рамената по един кордон трябва да са разположени на около 25-30 см едно от друго. Ако по някаква причина има оголено място, то лесно се запълва, като до него се положи пръчка от съседно рамо.

Тогава всички пъпки по нея се оронват и се запазват само последните две над мястото, което ще се запълва.

Те ще изиграят ролята на чепче, от което да израснат два летораста, които ще ви послужат да формирате ново рамо.

Не забравяйте, че за асмата пригледността е много важна - тя означава, че имате ред при натоварването на растението и не го претоварвате. Много често по дворовете се наблюдават асми-шубраци, които са с много голям брой кордони и рамена.

Съвет: това не бива да се допуска, защото лозата страда и ще си отмъсти като ви даде по-малко плод. Затова правилната и оптимална резитба е много важна.