Рандеманът е всъщност количеството вино в хектолитри, което се получава от 1 тон грозде. Вие ще го изчислите естествено за вашите мащаби.
Той зависи наистина и от сорта, и от използваните технологии.
По-слабо влияние върху рандемана оказват почвените и климатични условия на района и отчасти агротехниката, която прилагате - резитба, напояване и други.
За специалистите рандеманът се разделя на два вида - теоретичен и практически.
Теоретичният се изчислява по формулата
Според винарската литература този рандеман за гроздето на отглежданите у нас винени сортове грозде изглежда така:
Гъмза - 80-88%.
Мавруд - 75-78%.
Широка мелнишка - 74-76%.
Каберне совиньон - 72-77%.
Мерло - 72-75%.
Пино ноар - 76-78%.
Димят - 80-83%.
Мискет червен - 78-80%.
Алиготе - 79-81%.
Ризлинг - 79-81%.
Шардоне - 80-82%.
Совиньон - 78-80%.
Прослава - 76-79%.
Юни блан - 84-86%.
Практически рандеман
Практически колко вино ще получите от колко грозде, това е величина, която най-силно се влияе от сорт, техника и технология.
Този рандеман е по-нисък от теоретичния поради това, че всяко едно производство има своите невъзвратими производствени загуби, които във формулата за теоретичен рандеман не са заложени.
Той варира в границите от 75 до 79% при различните сортове.
При домашното производство действителният рандеман при правенето на вино е още по-нисък - той варира в рамките на 50-55% до 60%. Това също е обяснимо, защото в домашни условия не се използва нито професионална пресовъчна, нито друга скъпа техника, а най-вече се работи с гроздомелачката и отцедителния съд.
Коментари