Пасифлорите са род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри. Произлизат от Южна Америка. Познати са над 500 вида.

Размножават се чрез семена и резници. През зимата е необходимо да се прибират на топло. Растението е листопадно.

Пасифлората изглежда много красива с пълзящото си стъбло, което се увива например около обръч, и възхитителните си цветове.

Обикновено надземната й част загива от сланите, но от основата бързо се появяват нови стръкове.

Поставете контейнера до стена с южно или западно изложение. Растението се катери с мустачета, така че му е необходима някаква основа.

Сортове:

Само един сорт (P. caerulea) е по-издръжлив, но за всеки случай не го отглеждайте на открито.

Достига 6 м височина - плетеница от объркани стъбла и неделени листа.

Най-красиви и ефектни са цветовете в синьо и бяло, с диаметър 7,5 см.

Появяват се между юни и септември. А при някои сортове - април-октомври

Изцяло бял сорт е Constance Elliott.

Почвата да е с добри дренажни свойства

Предпоставка за успешното развитие на пасифлората е светлото, слънчево място. Тъй като пасифлората се нуждае от много свеж въздух, за да расте здрава и силна, от май до септември е добре да u намерите светло място на балкона или терасата, като в топлите обедни часове я предпазвате от силното слънце.

През зимните месеци пасифлората се поставя на светло място в къщата с температура 4-6°С. През това време се полива по малко, а помещението се проветрява често, защото въздухът е жизнено необходим за това цвете. В зимната градина или на студената веранда пасифлората може да украси една цяла стена, ако поставите подходяща опора или решетка.

По време на растежа се полива обилно

Растението ще ви бъде благодарно и ако от време на време го пръскате с филтрирана вода. Пасифлората е катерливо растение и има нужда от опора, например от бамбукови пръчки или извита тел. През първите години е добре да се пресажда всяка пролет в силна хумусна почва с добавка на пясък.

За да имате добре оформени растения, в ранна пролет се изрязват слабите стъбла и се съкращават останалите. Така се получават по-мощни нови стъбла и обилен цъфтеж.

Подкастряне: През април отрежете всички попарени от студа и нежелани части.

Размножава се чрез отводки напролет

Пасифлорите се размножават чрез семена и стъблени резници.

От февруари до април растението може да се размножава с връхни резници, които са развили 2-3 листа при температура на въздуха и почвата 22-24°С. Резниците се вкореняват в топъл пясък под стъкло. След вкореняване се засаждат в саксийки с богата почвена смес, съставена от чимовка, тор и пясък. Зацъфтяват още следващата година.

Пасифлората може да се размножи сравнително лесно от семена, които се продават в цветарските магазини.

Семената се засаждат от пролетта до юли, но понеже са много твърди, е необходимо да се изтъни обвивката по механичен път или чрез накисване в разредени киселини. Растенията зацъфтяват след 5-6 години.

Съвети:

Тежките слани биха могли да убият растението. Затова го засадете на закътано място с много слънце или в полусянка.

Задължително обогатете почвата с органична тор.

Преполиването също може да убие растението.

Обилното наторяване ще защити корените през зимата. Пасифлората е доста "ящна" и има нужда от наситена тор два пъти в месеца.

Като енергично пълзящо цвете, пасифлората се нуждае от стабилна решетка, по която да се катери.