Д-р Емилия Бенова

Не излизайте навън!

Първите часове на заболяването са непредсказуеми. Излизайки навън с температура 37 градуса, след два часа може да усетите, че тя вече се е повишила рязко и въпреки желанието ви, все пак ще се наложи да се върнете у дома.

Вирусите на настинката и грипа се разространяват по въздушно-капков път, т.е. ако един болен кихне в трамвая или автобуса, той може да зарази всички околни.

Не превръщайте дома си в лазарет!

Ако имате възможност, нека болният бъде в отделна стая, отделете му самостоятелни съдове и прибори за хранене, а четката му за зъби поставете в самостоятелна чаша.

Преди да отидете при него си поставете маска. Често проветрявайте помещението, мийте си ръцете, изплаквайте гърлото си с разтвор за дезинфекция и приемайте противовирусни препарати.

Това ще ви предпази да не се разболеете и самите вие.

Не се лекувайте сами!

Вие не можете да предположите как ще протече болестта и какви могат да бъдат усложненията от един грип - те са от банален синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит. Само лекарят може навреме да открие усложнението и да го излекува.

Не бързайте с антибиотиците!

Вирусите не са чувствителни към тях. От този тип медикаменти има смисъл само, ако се стигне до усложнения като например някакво заболяване на дихателните органи.

Заедно с несъмнената полза от антибиотиците, те убиват полезните микроби, които защитават организма и така може да се стигне и до дисбактериоза.

Не сваляйте температурата!

Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. Затова по-радикално настроените лекари не съветват температурата да се сваля, ако тя не е по-висока от 38 градуса (дори при малките деца) и ако те нямат "трескава готовност".

Пийте много течности

При повишена температура организмът се обезводнява, затова е полезно да се приемат течности - минимум 100 мл дневно на 1 кг тегло. По този начин ще помогнете на организма да се възстанови, а и ще изкарате по-лесно вредните токсини.

Не приемайте горещи вани!

При повишена температура са противопоказни всички топли процедури (вани и грейки). Тези средства са подходящи, за да ликвидирате последствията от вече прекараното заболяване.

Не бързайте да се връщате на работа!

Продуктивността в службата няма да ви се отдаде, но пък може да пострадате от "втората вълна" на болестта. Вирусите извеждат от строя клетките-микрофаги, а това става причина за други вторични инфекции.

Ваксинирайте се!

Ваксинирането срещу грип е признато за най-ефективния начин да се намали вероятността от заболяване.

Задължително ли е всяка година да се ваксинираме срещу грип, питат мнозина.

Ако през настъпващата година циркулират щамовете, към които вече сте имунизирани преди една година, можете да пропуснете новата ваксина.

Имунизацията е препоръчителна най-вече на хората от рисковите групи: деца, възрастни, страдащи от хронични заболявания и такива, които се очаква да бъдат в по-чест досег с болни.