Едно от главните кулинарни правила гласи, че блюдото трябва да е изискано, красиво и ароматно. Главният секрет за изискано и оригинално ястие е умелото използване на подправките. Те не само придават прекрасен вкус, но и оказват благотворно влияние на здравето.

Доказано е, че подправките подобряват храносмилането, притежават антисептично действие, допълват недостига от витамини и микроелементи. Съвременните изследвания показват, че те са свързани и с дълголетието.

Широко използваният червен пипер съдържа активното вещество капсацин, което благотворно влияе на топлинния, мастен и воден обмен. Чесънът пречи за образуването и натрупване на холестерол.

Много важно свойство на подправките е защитното им действие от вредни стомашни бактерии.

По мнение на специалистите - геронтолози, това е добра профилактика против стареенето. Подправките тонизират нервната система, подобряват работата на мозъка.

Помагат за отстраняване на шлаките от организма и служат като катализатор при образуване на ензими.

Умелото използване на подправките е един от секретите за дълголетие и завидно здраве.