Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Днес ще ви предложим две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия.

За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията, която очакваме да се случи. За предпочитане е плодовете да не са били торени с изкуствени торове.

Рецепта 1:

Прекарайте плодовете през сокоизстисквачка. Полученият сок го прецедете и прехвърлете в дървен (най-добре), стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Покрийте отгоре с кърпа и поставете на топло (минимум 16-20 градуса). Достъпът на въздух и температурата са важни условия за начало на ферментацията.

Процесът може да се ускори и времето за ферментация да се съкрати до 3-4 седмици, ако към сока добавите оцетна гъба от приготвен преди това оцет. Необходимо е да се разбърква всеки ден.

И без закваска и разбъркване ябълковият сок може да се превърне първоначално във вино, а след това в оцет. Тогава обаче ще са нужни 9-12 седмици.

Периодично пробвайте течността на вкус и когато достигне желаната киселина може да прехвърлите вашия оцет в стъклени бутилки. Преди да разлеете оцета трябва много добре да го разбъркате, за да може закваската да се разпредели разномерно по бутилките. Не филтрирайте! Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Рецепта 2:

Вземете добре узрели сладки ябълки от късни сортове (най-добре домашни) и добре ги измийте. Нарежете плодовете, без да отстранявате сърцевината и прехвърлете в дървен, стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Залейте с топла вода, така че ябълките да ги покрие и добавете захар (50 г за 1 кг ябълки) или мед. За да ускорите ферментацията може да прибавите щипка суха мая. Поставете съда на топло, като гърлото го покриете с кърпа, за да не позволите на мушиците, които ще се събират заради ферментацията да влезнат вътре.

Започва активна ферментация. За да не засъхват ябълките от горните слоеве трябва периодично да се разбърква. Ако ферментацията не започва добавете още захар. След 2 седмици отстранете ябълките. Сока го върнете в същия съд и оставете за още 2-4 седмици. На този етап на повърхността може да бъде видяна оцетната гъба. Част от нея може да бъде отделена и да се използва за приготвянето на втора порция оцет. След няколко седмици гъбата се свича на дъното. Това е показател, че вашият натурален ябълков оцет вече е готов.

От 1,5 кг ябълки от десертни сортове се получава около 850 мл оцет.