Строгите канони от векове предписват какви трябва да бъдат стволът и короната, в какви съдове следва да се засаждат дръвчетата с различни размери и на какви поставки да се експонират.

Бонзаят, веднъж оформен, не може да остане в първоначалния си вид с години - дървото е живо, то расте и всеки ден се променя.

Това означава, че са нужни постоянна грижа, редовно подрязване и пресаждане.

Разбира се, нарушения на правилата са допустими, защото те позволяват да бъдат създавани и шедьоври. Но както и във всяка друга работа, експерименти в грижите за бонзая може да си позволят само майстори от много високо ниво, владеещи до съвършенство основните техники за отглеждане на дървесните миниатюри.

Резитбите да се правят редовно

Чрез тази операция се поддържа красотата на силуета, разпределя се и се преразпределя енергията между силните и слабите клонки.

Обикновено най-силните клонки на дървото са горните, а долните са доста по-слаби от тях. Клоните по външността на короната са по-силни от клоните във вътрешността.

Първото подрязване за годината се прави след презимуването - в началото на пролетта.

Честотата на следващите резитби, когато се скъсяват излезлите извън границите на силуета клонки, зависи от темпа на растеж на листата или игличките.

Формиране на силуета

По отношение на короната практически всички дървета предявяват общи изисквания. Тя трябва да има конична форма или да се разделя на компактни хоризонтални етажи, а листата или игличките във всеки етаж да бъдат максимално сгъстени.

Такива задължителни правила се основават на биологическите закономерности на растежа на дървесните видове.

Само при тяхното съблюдаване всички етажи, и горните и долните, получават достатъчно светлина, короната се проветрява, а всеки етаж поддържа в себе си собствен микроклимат, което осигурява жизнеспособността.

Оформянето на короната е продължителен процес. Веднага след засаждането в саксията на дръвчетата, взети от природната среда, се прави първата резитба - запазват се клонките, вписващи се в образа на бъдещия бонзай, а всички излишни се изрязват.

В следващите няколко години от новите филизи се оставят също само няколко, а останалите се премахват. По този начин от правостоящо дърво може да се създаде бонзай, дори в стил каскада или полукаскада.

За да се зададе някаква определена насока в растежа на клоните, те се закрепват на тел, опъват се с помощта на тежести или се привързват към корените.

Технология според вида

Препоръчва се пролетната резитба на бора например да се извършва на няколко етапа:

През първата седмица се подрязват най-слабите клонки,

през втората - клонките със средна сила,

през третата обект на резитбата е върхът.

Накрая на всяка клонка се оставят не повече от две филизчета (тези, които са разположени в хоризонтална равнина, растящите нагори и надолу се изрязват).

Всички стари иглички се премахват, частично се подрязват новите.

Разбира се, част от новите иглички се оставят, за да не загинат клонките.

На слабите може да се оставят по 8-10 двойки иглички, на силните - по 5-6, на върха по 4-5 двойки.

Тази процедура спомага за преразпределението на енергията между клоните и способства за намаляването на размера на игличките - те стават пропорционални на ствола и клоните на миниатюрното дърво.

Бор, бряст или още нещо...

Короната на бора е рехава, долните клонки обикновено бързо умират, необходимо е постоянно да се стимулира образуването на нови точки на растеж във вътрешността на короната.

Умението да се отглежда бонзай от иглолистни дървета говори за много високо ниво на майсторство.

Новаците по- добре да започнат с китайска хвойна - тя изисква по-прости грижи. По-непретенциозни са и широколистни - фикус или бряст.

Грижа за кореновата система

Бонзай, формиран от иглолистни видове, се пресажда веднъж на 3-5 години,

от широколистни - един път на три години. За неоформения бонзай периодичността е веднъж на 3 години за иглолистните и на 1-2 години за широколистните.

Пресаждайте през ранна пролет

Важно е не само да се смени съдът (новият трябва да бъде с около 2 см. по-голям диаметър и малко по-дълбок от предишния), а и да се подрежат старите повредени и прекалено разраснали се корени.

Трябва да се отстрани и старата почва - не само по краищата, но по възможност и по-навътре в кореновата система.

При младите дръвчета може да се отстрани до 70-80% от старата почва, при възрастните - до 40%.

За отслабнали и боледуващи дървета се препоръчва да се раздели процесът на изтърсване на почвата на два етапа.

Преди пресаждането тя се оставя леко да засъхне, за да не се повредят корените, когато се освобождават от нея.

След пресаждането обилно се полива. Разкриването на корените и изтръскването на почвата се прави с помощта на метални кукички или дървени пръчки, а корените се отрязват с ножици.

Бонзаите са засаждат в керамични съдове с големи дренажни отвори. На дъното на съда се сипва керамзит, а след това и почвена смеска.