Можете да отгледате и бонзай

23 октомври 2015
Цветя
49995
1 2 3 4 5 6 7
 

Строгите канони от векове предписват какви трябва да бъдат стволът и короната, в какви съдове следва да се засаждат дръвчетата с различни размери и на какви поставки да се експонират.

Бонзаят, веднъж оформен, не може да остане в първоначалния си вид с години - дървото е живо, то расте и всеки ден се променя.

Това означава, че са нужни постоянна грижа, редовно подрязване и пресаждане.

Разбира се, нарушения на правилата са допустими, защото те позволяват да бъдат създавани и шедьоври. Но както и във всяка друга работа, експерименти в грижите за бонзая може да си позволят само майстори от много високо ниво, владеещи до съвършенство основните техники за отглеждане на дървесните миниатюри.

Резитбите да се правят редовно

Чрез тази операция се поддържа красотата на силуета, разпределя се и се преразпределя енергията между силните и слабите клонки.

Обикновено най-силните клонки на дървото са горните, а долните са доста по-слаби от тях. Клоните по външността на короната са по-силни от клоните във вътрешността.

Първото подрязване за годината се прави след презимуването - в началото на пролетта.

Честотата на следващите резитби, когато се скъсяват излезлите извън границите на силуета клонки, зависи от темпа на растеж на листата или игличките.

Формиране на силуета

По отношение на короната практически всички дървета предявяват общи изисквания. Тя трябва да има конична форма или да се разделя на компактни хоризонтални етажи, а листата или игличките във всеки етаж да бъдат максимално сгъстени.

Такива задължителни правила се основават на биологическите закономерности на растежа на дървесните видове.

Само при тяхното съблюдаване всички етажи, и горните и долните, получават достатъчно светлина, короната се проветрява, а всеки етаж поддържа в себе си собствен микроклимат, което осигурява жизнеспособността.

Оформянето на короната е продължителен процес. Веднага след засаждането в саксията на дръвчетата, взети от природната среда, се прави първата резитба - запазват се клонките, вписващи се в образа на бъдещия бонзай, а всички излишни се изрязват.

В следващите няколко години от новите филизи се оставят също само няколко, а останалите се премахват. По този начин от правостоящо дърво може да се създаде бонзай, дори в стил каскада или полукаскада.

За да се зададе някаква определена насока в растежа на клоните, те се закрепват на тел, опъват се с помощта на тежести или се привързват към корените.

Технология според вида

Препоръчва се пролетната резитба на бора например да се извършва на няколко етапа:

През първата седмица се подрязват най-слабите клонки,

през втората - клонките със средна сила,

през третата обект на резитбата е върхът.

Накрая на всяка клонка се оставят не повече от две филизчета (тези, които са разположени в хоризонтална равнина, растящите нагори и надолу се изрязват).

Всички стари иглички се премахват, частично се подрязват новите.

Разбира се, част от новите иглички се оставят, за да не загинат клонките.

На слабите може да се оставят по 8-10 двойки иглички, на силните - по 5-6, на върха по 4-5 двойки.

Тази процедура спомага за преразпределението на енергията между клоните и способства за намаляването на размера на игличките - те стават пропорционални на ствола и клоните на миниатюрното дърво.

Бор, бряст или още нещо...

Короната на бора е рехава, долните клонки обикновено бързо умират, необходимо е постоянно да се стимулира образуването на нови точки на растеж във вътрешността на короната.

Умението да се отглежда бонзай от иглолистни дървета говори за много високо ниво на майсторство.

Новаците по- добре да започнат с китайска хвойна - тя изисква по-прости грижи. По-непретенциозни са и широколистни - фикус или бряст.

Грижа за кореновата система

Бонзай, формиран от иглолистни видове, се пресажда веднъж на 3-5 години,

от широколистни - един път на три години. За неоформения бонзай периодичността е веднъж на 3 години за иглолистните и на 1-2 години за широколистните.

Пресаждайте през ранна пролет

Важно е не само да се смени съдът (новият трябва да бъде с около 2 см. по-голям диаметър и малко по-дълбок от предишния), а и да се подрежат старите повредени и прекалено разраснали се корени.

Трябва да се отстрани и старата почва - не само по краищата, но по възможност и по-навътре в кореновата система.

При младите дръвчета може да се отстрани до 70-80% от старата почва, при възрастните - до 40%.

За отслабнали и боледуващи дървета се препоръчва да се раздели процесът на изтърсване на почвата на два етапа.

Преди пресаждането тя се оставя леко да засъхне, за да не се повредят корените, когато се освобождават от нея.

След пресаждането обилно се полива. Разкриването на корените и изтръскването на почвата се прави с помощта на метални кукички или дървени пръчки, а корените се отрязват с ножици.

Бонзаите са засаждат в керамични съдове с големи дренажни отвори. На дъното на съда се сипва керамзит, а след това и почвена смеска.

Още от Цветя
0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица