Изберете точното място за всяко растение. Най-доброто място през зимата е близо до прозореца. Когато обаче температурите паднат значително и прозорците се покрият със скреж, добре е да премествате саксиите от там, поне през нощта.

Липсата на достатъчно светлина води до източване и забавен растеж на растението. Ако нямате възможност да му осигурите място на слънчев прозорец, то може да използвате и изкуствен източник на светлина.

Ако растението по принцип изисква по-висока влажност на въздуха, добре е да го поставите примерно в банята, до душа или в кухнята до мивката.

Всекидневно опръсквайте листната маса. Запомнете - листата трябва да бъдат чисти преди да ги напръскате с вода. Използвайте мека кърпа за гладките или малка четка, ако листата са мъхести, за да премахнете прахта. Висящите растения можете да измивате веднъж в месеца на душа.

През зимата, когато помещенията се отопляват, то трябва да е по-често и да става с вода на стайна температура. За повечето стайни цветя важи правилото, че те се поливат, едва след като горният слой почва е засъхнал. Лесно можете да проверите това с ръка.

Отцеждането на почвата трябва да е добро, за да се избегне загниване на корените.

Топлината, отделяна от отоплителните уреди, може да стане причина за истински стрес при стайните цветя. Листата ще започнат да жълтеят, а връхчетата им да съхнат. Преполиването също не води до нищо добро. Много често най-доброто решение е, растението просто да бъде преместено!

Всички стайни цветя в този период имат нужда от известна почивка от подхранване.