Предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат при създаването на красива жизнерадостна цветна композиция, с която да украсите вашия дом и да повдигнете настроението си в мрачните есенни дни.

Жълто-червена палитра

Есенен букет може да направите не само от есенни цветя. Важното е да се придържате към топлата есенна палитра. Изберете съставящите композицията цветя в слънчеви оттенъци - калии в оранжево, жълти карамфили, тъмночервени рози. Като допълнение можете да използвате зелени листа и клонки. Така есенният по дух и настроение букет е готов!

Колкото по-различни цветя, толкова по-добре

Основните есенни цветя са хризантемите, гергините, астрите, гладиолите. Всички те биха изглеждали страхотно в общ букет. Не се страхувайте да прекалявате -разнообразието от цветя, нюанси и форми ще създаде истински енергиен коктейл за вашия интериор.

Най-добре ще е, ако подредите тази сборна композиции в прозрачна стъклена ваза с проста форма, която да се превърне в обединяващ елемент.

Сухи класове и стръкчета трева

Есента е богата не само на цветя, но и на всевъзможни сухи класове, клонки и стръкчета трева. И за тях също може да се намери място в сезонните букети. За да изглежда композицията ви хармонично, те трябва да се издигат над основната линия на букета. Много оригинално и интересно изглежда сноп класове в центъра на композицията.

Клончета с плодове

Друг традиционен елемент на есенните букети са клонките с плодове. Калина, шипка, дрян и други може да използвате както самостоятелно, така и като допълнение към есенните букети.

Есенни листа

Есенните листа придават на букета краски и топлина. Тяхната красота е толкова мимолетна - възползвайте се от момента.

Без да се колебаете добавете към букета листа от клен, трепетлика, дъб и др. За да не изсъхнат листата, предварително ги хербаризирайте между страниците на книга. И не забравяйте за дъбови клонки с жълъди!

В центъра

Изберете едно цвете и създайте композиция около него. Трябва ви голям и ярък цвят - например от слънчоглед или гергина. Другите цветове и елементи трябва да са по-малки и да го допълват. Използвайте контраста - основният централен цвят трябва да се откроява от общата композиция.

По вертикала

Вертикалните композиции сякаш са специално измислени за есенните букети. Ръководете се от височината на стъблата и от големината на цветовете. На ниските нива подредете малки астри, гергини и невен. В средната част - хризантеми и големи гергини. А в горната част - клонки с плодове и листа, класове и треви.

Моно композиция

Един голям цвят от гергина или три астри са напълно достатъчни, за да пренесат в стаята есенното настроение. За такава моно композиция е подходяща абсолютно всяка ваза. Колкото по-сложни са формата и цветовете на вазата, толкова по-малко трябва да са цветята - този принцип ще ви помогне да създадете една хармонична композиция.

Необичайна ваза

Всички фенове на Хелуин биха се насладили на една ваза от тиква. А нейната направа е много лесна - изрежете квадратен отвор в тиквата, отстранете семената и поставете влажен цветен оазис в нея. Лесна и много красива украса за вашия дом!