Две са опасностите, които застрашават гергините по време на съхранението - първо те плесенясват, а към края на зимата, абрятна, започват да съхнат. Хитър начин да се справите и с двата проблема наведнъж е с помощта на парафин.

След изкопаването на клубените, ги обрежете и почистете, след което ги измиите. След това те се оставят за няколко дни на прохладно място. Ако клубените имат две или повече стебла, разделете ги. При разделянето на гергините е удобно да се работи с градински нож със закръглен връх. Изрежете остатъците от миналогодишния клубен - той повече няма да цъфти.

С маркер върху клубените може да напишете сортовете и след това да отрежете стеблата до кореновата шийка, върху която се намирата растежните пъпки. Направете го с помощта на секач. Не бива да оставяте стеблата, тъй като от тях тръгват инфекциите. Но без него клубените бързо завяхват, така че го отрежете един ден преди обработката с парафин.

Някои клубени може веднага да се разделят на части за засаждане. Но неразделените се съхраняват по-добре.

Съхраняване на клубените в парафин

В голяма тенджера разтопете парафин. Към парафина добавете 300 грама градинска вар на килограм, така ще стане по-пластичен.

Не бива просто да загрявате парафина на котлона, лесно ще предизвикате пожар, направете го на водна баня.

Към всеки клубен привържете здрав конец и като го държите за него, буквално за секунда потопете клубена в разтопения парафин.

След това поставете клубените в картонена кутия, която оставете на студено.

Защитените по този начин клубени може да съхранявате навсякъде, стига температурата да е 3-6 градуса и влажността 60-80 процента.

През април завийте клубените с влажен торф и ги поставете на топло.

След 7-10 дни се появяват пъпките, тогава може да ги разделите и да ги засадите в съдове за разсад или направо на открито. Парафинът не се почиства, той не пречи на растежа.