Това растение е в състояние за два - три месеца до късна есен да превърне градината или терасата ви в розово - виолетово или бяло цветно море. Ериката прекрасно се комбинира с хризантемите, многогодишните треви, нискорастящите дървестни видове - и хвойнови и листопадни, както и пъстролистните видове бръшлян. В зависимост от размера на растението за едно половинметрово сандъче са необходими около 4-5 храста ерика или хризантеми. В празните места между тях може да се поставят няколко растения бръшлян, които прекрасно ще контрастират на изправените растения.

Тъй като ериката и саксийните хризантеми се продават като вече израснали растения, може да ги засаждате в контейнерите достатъчно гъсто, така че клонките им буквално да преливат от едно растение в друго.

Много ефектно съчетание на това ехфектно храстче е с не по-малко атрактивното декоративно зеле.

Само големи зимни студове може да прекъснат този есенен цветен хоровод на терасата. За да останат растенията в "тонус" трябва през нощта да се покриват с полиетиленови торби.

Какво иска издържливото храстче

Поливане

Калуната /ерика/ не е капризна на поливане. Достатъчно е да поддържате почвата умерено влажна.

Светлина

Идеално за растението е югозападно или югоизточно разположение, където храстчето получава достатъчно количество светлина. Издържа и на полусянка.

Почва

Калуната си прилича с останалите рододендрони от рода на азалията например. Затова обича почва с по-висока киселинност, смесена с торф и не толкова силно наситена на хранителни вещества. Тори се два пъти годишно - веднъж в началото на пролетта, когато излиза от зимния покой, и втори пък в началото на лятото, когато започва активният период.

Размножаване и поддържане

Размножаването при калуната може да става с помощта на резници към средата на лятото. През пролетта, когато растението излиза от пасивния период, е хубаво да го подкастрите и почистите от повехнали части.

Други

Заради ефектните си и ярки цветчета калуната привлича доста пчели.