Тези, които искат да имат целогодшно цъфтящи растения в сандъчетата на балкона и тераса, или в цветните лехи, в края на есента и началото на зимата са доста затруднени. За тяхна радост, от не много отдавна е намерен изход - разработени са сортове декоративно зеле, които прекрасно оцветяват градината и партера към къщата. То се отглежда заради колоритно обагрените си къдрави листа, а не за своите цветове.

Както и другите зелета, и декоративното предпочита хладното време. Съществуват два срока за засаждане на декоративното зеле. Първият е края на август и през септември - когато разсадите са все още млади, и вторият - от средата на октомври до началото на ноември. По-късното засаждане има няколко предимства в сравнение с това през август - растенията не се "източват", листата им се обагрят в по-наситени цветове, не страдат от горещините.

Понася тройно пресаждане

Декоратвното зеле, което се отглежда от семена, понася тройно презасаждане - пикиране, доотглеждане на разсада до началото на обагрянето, и засаждане на постоянно място за украса. Използва се за оформяне на смесени бордюри и за създаване на разноцветни композиции - самостоятелно или с други растения. Много чар придава на орнаменталните вази и контейнери в градината, особено през зимата. Тогава, когато всичко е сиво и тъжно - виолетовите, карминеночервените или бледожълтите къдрави листа на зелето озаряват градината.

Замества летните цветя

Майсторското им съчетание според окраската и формата на листата може да замести летните и есенни цветя за дълго през мрачната зима. Предпочита рохкава богата почва, слънчево изложение и редовни поливки. За да се избегне стреса при есенното засаждане, специалистите препоръчват растенията да не се полагат директно на терена, а заедно със саксиите да се подреждат в по-големи сандъчета, саксии или контейнери.