Орнитологът Дарко Савелич направи първата ферма в Черна гора

Таня Демирова

Магаретата не били упорити, а просто имали собствено мнение. Вярно е, че трудно може да ги накараш да направят нещо, което не искат, обяснява вече от собствен опит Дарко Савелич, който по образование е орнитолог, но в края на август откри първата ферма за магарета в Черна гора. Тя се намира в с. Мартиничи, разположено между Даниловград и Подгорица.

Всичко започва през април, когато Савелич пуска обява, че изкупува магарета. Отначало мислели, че е някаква шега, но след това успял да купи първите изнурени животни Марта и Дрина, които вече са загладили косъм и изглеждат доста по-щастливи.

На 13 септември фермата за магарета отваря врати и за посетители. Входният билет представлява пакет моркови или ябълки. С тях децата хранят и общуват с магаретата.

Савелич обяснява, че се е заел с развъждането на магарета, за да предотврати изчезването им в Черна гора. Черногорският фермер напомня, че едно време тези домашни животни са били част от националното богатство на страната. Нямало е къща без магаре. Тези издръжливи селскостопански животни са били използвани за най-тежката работа - за превозване на товари в трудно достъпни места и за всякаква селскстопанска дейност. А по върлите планински пътища магарето е било най-удобното ездитно животно. Голям техен плюс е тяхната непретенциозност и фактът, че ядат по-малко от конете. Първият братовчед на коня яде сухи тръни, трева, магарешки бодил, но не отказва и сочна трева, хубаво сено, овес, ечемик, цвекло, моркови.

И ако доскоро никой не си е представял животът в черногорските села без тези незаменими животни, сега балканските магарета са на ръба на изчезването

При последното преброяване на селскостопанските животни в Черна гора, проведено през 2010 г., в страната са регистрирани едва 575 магарета и мулета (хибрид между магаре и кобила). Като повечето от тези животни са в стопанства в Централна (край Даниловград) и Южна (край Цетине и Улцин) Черна гора.

Във фермата на Савелич животните са на свободно отглеждане

В момента в страната са останали едва около 300 магарета. В моята ферма животните ще живеят свободно, на паша а през зимата ще бъдат хранени само с висококачествено сено, е категоричен черногорският фермер. Целта ми е да върна към живота магарета, които са буквално изцедени от работа. Няма да повярвате в какво лошо физическо състояние бяха животните, когато ги купих. Към тях не е имало хуманно отношение. Имам информация, че дори някои от бившите им собственици са им давали вода само веднъж седмично, възмущава се Савелич.

Бременността на магарицата продължава средно 12 месеца, след което се ражда едно малко. То е много мило животно с големи очи и уши, едра глава. Магаренцата са много игриви и следват майка си навсякъде.

Магарешкото мляко е било много ценено от древните гърци и от римляните. Още от времето на египетската царица Клеопатра, която се къпела в него, е установено, че то спомага за намаляване на бръчките и прави кожата мека и бяла. Затова то е ценна съставка за козметичната индустрия.

Известни са и лечебните свойства на магарешкото мляко срещу различни кожни заболявания, болки в ставите, астма, стомашни язви и други.

Смята се, че магарешкото мляко е най-близо до майчината кърма и в началото на XX век дори е било използвано като неин заместител. Има по-малко мазнини, отколкото кравето мляко, и не причинява алергични реакции. Съдържа 6 пъти повече витамин С от кравето мляко. Освен това в магарешкото мляко има специален вид протеин, който укрепва имунната система, и ензимът лизозим, който действа като естествен антибиотик при възпаления на храносмилателния тракт.

Черногорската ферма ще произвежда и продава магарешко мляко. Литър от него може да се купи от фермата за 50 евро. То може да се замразява и съхранява, без това да се отразява на качеството на продукта, обяснява Савелич. Дневно магарицата дава едва по 400 мл мляко, затова то е толкова скъпо. Но болните деца ще получават безплатно магарешко мляко

Освен това на деца, страдащи от церебрална парализа, множествена склероза, параплегия, ревматоиден артрит, мускулна дистрофия, спина бифида, със синдром на Даун и аутизъм черногорската ферма предлага безплатна терапевтична езда на магаре. Единственото условие е детето да е придружавано от физиотерапевт.

Опитомяването на магарето е станало преди повече от 11 500 години. То може се използва като домашно впрегатно животно за теглене на товари в продължение на 13-14 години, а продължителността му на живот е около 19 години. Но някои магарета може да живеят и до 30, дори до 50 години.

В Eвpoпa магарешкото мляко се продава в разфасовки от 150 мл на цeнa oкoлo 6 eвpo. Най-близката магарешка ферма до България е в Сърбия, на 50 км западно от Белград. В природния резерват Засавица отглеждат 130 балкански магарета. Магариците се доят ръчно, три пъти дневно. Литър от ценното мляко струва 40 евро. От ценната суровина произвеждат магарешко сирене, което досега (преди холандският фермер Ерик Стегинк да произведе сирене от свинско мляко за 1500 евро килограма) беше най-скъпото в Европа - 1000 евро за килограм. За производството на 1 кг магарешко сирене да необходими 25 л магарешко мляко. Продуктът се продава в разфасовки от 50 г.

У нас ще правят приют за стари и болни магарета

Съвсем скоро старите и болни магарета ще имат комфортен подслон и ще могат спокойно да изживеят старините си в гоцеделчевското село Баничан. То е известно с 14-те си щъркелови гнезда. В селото има 40 магарета - повечето от тях на преклонна възраст.

Идеята за приюта е на германеца Стефан Фебер, който е един от съучредителите и спонсорите на Парка за танцуващи мечки, и на Фондация "Ветеринари в действие" (в нея участват местни ветеринарни лекари и техници). Фебер ще инвестира в строителството между 100 000 и 200 000 лв.

Общинските съветници от гр. Гоце Делчев гласуваха промяна в начина за трайно ползване на 160 дка от години пустеещи и неизползваеми общински мери и пасища в землището на с. Баничан. Те са дадени за символичен наем на Фондацията.

В приюта ще приберат всички стари магарета, които вече не са годни за работа и стопаните им ги изоставят в полето или в планината на произвола на съдбата. Там магаретата умират или стават жертва на хищници.