В месеца, когато свършва лятото и започва астрономическата есен, продължават да цъфтят фуражният слънчоглед; цикорията; астрите; есенният минзухар, известен още като мразовец или кърпикожух.

Пчелите използват топлото време и търсят сладки сокове от дини, грозде, окапали плодове и др. Цветовете по ливадите предлагат на пчелите добра есенна паша за подбуждане и запасяване. Как да прецените състоянието на пчелните семейства

Подбуждани от късната паша или от подхранването, майките усилено снасят яйца. Пилото се развива на 4-5 пити. Това пило е много ценно, защото излюпените от него млади пчели ще заместят постепенно измиращите до зазимяването стари пчели.

Работа на пчеларя

Извършва се основният есенен преглед. Пчеларят трябва да провери качеството на меда в гнездата. Когато има манов или гроздов мед, пчеларят трябва да извади тези пити.

На тяхно място трябва да постави пити с нектарен мед или да подхрани пчелните семейства.

Подхранването трябва да се извърши рано за да могат семействата да развият повече пило през есента. Преди започването на подхранването за запасяване, гнездата на пчелните семейства се стесняват на толкова пити на колкото семейството ще зимува.

Също така се запасяват с храна както помощните семейства, така и семействата със запасни майки.

Слабите семейства със стари и негодни майки трябва да се обединят със средните по сила, които имат добра майка. Гнездото се разполага към по-топлата страна на кошера за по-дълго огряване през деня от слънцето. Стеснява се входът на кошера и се слагат мишите предпазители.

До началото на октомври подредете гнездото за зимуване

По това време на годината основната маса от пилото вече е излюпена и пчелните семейства трябва да бъдат подсигурени с медови запаси за зимата

Не оставяйте пити с много незапечатан мед, тъй като откритият мед бързо поема влагата и вкисва. Извадете от кошера всички пити, които не са заети с мед, за да не плесенясат през зимата. Определете обема на гнездото в зависимост от силата на семейството, като оставите толкова пити, колкото пчелите покриват. Не прекалявайте със силните семейства, за да не нарушите микроклимата в кълбото. 

При неголеми медови запаси (10-12 кг), когато в кошера наред с добре запълнените пити има и маломерни пити, подредете гнездото на "брада": в центъра срещу прелката сложете най-пълната пита с мед, а по краищата - пити с по-малко мед, в низходящ порядък.

Не слагайте в средата пита с прашец

Възможно е семейството да се раздели на две кълба

Последното пило се излюпва от питите, намиращи се срещу прелката, и пчелното кълбо се формира на тези пити. Консумирайки мед, пчелното кълбо постепенно се премества нагоре.

Нормалните медови запаси са 2-2,5 кг мед на пита, а на крайните 3-3,5 кг, обикновено стигат за изхранване през зимата и отглеждане на пило рано напролет.

Пчелите се прехвърлят на други пити когато има по-малко мед, или умират от глад при големи студове. Затова след излюпване на младите пчели винаги изваждайте маломедните пити от гнездото

Ако имате силни семейства (с много пило и малко мед), сложете отгоре магазин с мед. Питите в магазина трябва да бъдат с добре изградени пчелни килийки, тъй като през пролетта в тях майката ще снася яйца.

В многокорпусния кошер зазимете силните семейства на два корпуса, като основната част от медовите запаси сложете в горния. Средните по сила семейства зазимете на един корпус.

Ако ползвате кошер лежак, подредете питите в средата на кошера или встрани.

Ако искате да зазимите две пчелни семейства, преградете кошера с тънка преграда и отворете входовете на двете половинки. Подреждането става по същия начин като в дадан-блатов кошер.

С настъпването на есента подхранете със захарен сироп

Есенното поколение пчели, т.е. тези, които ще зимуват, се отличават от тези, излюпени през лятото по редица признаци. Най-важните от тях са:

натрупване на хранителни вещества в организма;

увеличаване на мастното тяло (резерва);

намаляване на водата в организма на пчелата.

Без тези качествени различия есенните пчели не биха преживели зимните месеци и ще загубят възможностите си да отгледат първото поколение пчели през пролетта.

Когато количеството на храната е недостатъчно се предприема подхранване с по-гъст захарен сироп - 1,5 кг захар с 1 литър вода за дозапасяване. На всеки 1 кг захар в готовия охладен сироп се прибавя по 0,3 куб. см концентрирана оцетна киселина или по 3 г (1/2 чаена лъжичка) обикновен оцет.

Кои цветове имат най-топлия нектар

Лондонски специалисти са установили, че насекомите се научават по метода на опита и грешката да познават кои цветове съдържат най-топлия нектар.

Когато изследователите използвали четири изкуствени цвята с различна окраска и различна температура, мнозинството от пчелите предпочитало по-тъмно оцветените растения

Очевидно насекомите са се научили да отгатват температурата на цветята по техния цвят.

Как климатичните особености влияят на пчелните семейства

От септември пчелната паша рязко намалява.

Прецъфтяват последните медоносни растения.

Пчелите преминават от активен начин на живот към пасивен период.

Летателната им активност намалява.

Пчелните майки спират яйцеснасянето.

В гнездата се излюпва последното пило.

При спадане на температурите под 12 градуса С пчелите започват да се събират на кълбо.