Учени са установили, че консумацията на една порция риба дневно предпазва от депресия, съобщава британският The Telegraph. Изследване, включващо информация за над 150 хиляди души, установява, че богатата на риба диета намалява риска от развитие на депресивни състояния с около 17 процента. При мъжете процентът е дори по-голям - 20 на сто.

Във Великобритания приблизително един от всеки петима души страда от депресия. При хора, които са се развели или разделили с партньора си симптомите се наблюдават по-често - 27 процента показват признаци на депресия в сравнение с 20 на сто от групата на неженените, имащите връзка и овдовелите.

Новото проучване, цитирано от "Фокус", предполага, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата въздействат върху производството на химикалите допамин и серотонин в мозъка, за които се смята, че са свързани с депресията.

Учените са анализирали данни от изследвания, публикувани между 2001 и 2014 година, за да установят силата на взаимовръзката между консумацията на риба и риска от депресия. Резултатите показват 17 процента намаление на този риск при хората, чието меню включва най-много риба. Авторите смятат, че висококачествените протеини, витамините и минералите в рибата вероятно предпазват от депресия. Проучването е публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health.