Преди засаждането огледайте внимателно луковиците. Изберете най-големите и най-здравите. Не засаждайте луковиците преди температурата на почвата да падне под 9-10°С. Дълбочината на засаждане зависи от големината на луковиците. Колкото те са по-големи, толкова по-надълбоко трябва да ги засадите. Когато почвата започне да замръзва, насажденията се покриват торф, суха шума или елхови клони. Така луковиците ще се вкоренят по-добре и няма да измръзнат. Съвет! Не покривайте луковиците със слама, за да не се заселят в нея гризачи, които унижощават растенията.

Нарцисът (Narcissus) има голямо разнообразие на видове и сортове с най-разнообразни цветове - бели, жълти или оранжеви, прости или бархетни, с различна големина. Дълбочината на засаждане е 12-20 см.

Зюмбюлът (Hyacinthus orientalis) е с височина 20-30 см. Има много ароматни плътни съцветия в бяло, жълто, червено или синьо. Цъфти през април-май. Дълбочина на засаждане - 10-15 см.

lЛилията (Lilium) в зависимост от вида е висока от 40 до 150 см, цветовете са с най-различни багри от белоснежно и жълто до червено и кафяво. Цъфти през юни-юли. Дълбочина на засаждане - 20-30 см.

Лалето (Tullipa) е високо до 50 см. Има цветове във всякакви багри, освен синя. Формата им се различава в зависимост от вида и сорта. Цъфти през април-май. Дълбочина на засаждане 8-20 см.