Началото на месеца е идеално за засаждане на едно от най-характерните за есента цветя - хризантемите. В градината изберете място с отцедлива почва.

Несъмнено най-важната задача за месец септември и октомври е засаждането на пролетно цъфтящите луковични цветя.

На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от пролетно цъфтящите луковични - минзухар, кокиче, лилиум,лале, нарцис, фрезия, алиум, спараксис и много други. Всички тях можете да засадите както в лехата в градината, така в балконски сандъчета и саксии.

За засадените в балконски сандъчета и саксии осигурете водопропусклива почва и добър дренаж. След засаждане полейте обилно. За садене на луковични цветя изберете сравнително топло и сухо време.

Има и една група растения, които можете да изнесете от стаята на открито -орхидеите. Повечето от тях ще се чувстват много добре на прохладното и влажно време. И нищо чудно да ви зарадват и с цъфтеж. Тях разбира се трябва отново да внесете далеч преди първите слани - температурите не бива да падат под 15°C.

Не на последно място - намалете поливането на отглежданите на закрито листно декоративни растения. Преполиването при сравнително хладното време може да бъде фатално за стайните цветя.

Засаждане на пролетните цветя

Луковичните растения са едни от най-лесните за отглеждане градински растения и идеални за все още неопитни градинари. Пролетните луковици са много издръжливи и могат да бъдат използвани за повече цвят в лехите или като естествени граници на градината. Зюмбюлите, лалетата и паричките могат да бъдат засадени направо в моравата, под храсти и дървета, a също са идеални и за цветни сандъчета.

Всички градински луковични са лесни за засаждане. Цъфтящите през пролетта нарциси и минзухари се засаждат през септември и октомври, за да имат време да образуват нови корени преди да стегне зимата. Лалетата също се засаждат по това време, но няма проблем това да стане и в началото на зимата.

Технологията:

Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат се корените. Ако се чудите, коя част е по - заострена, просто поставете луковиците легнали настрани. Цъфтящите през пролетта луковични виреят добре на слънце или полусянка. Доброто отцеждане на почвата е много важно за повечето от тях.

След като изберете място, направете бразда, достатъчно дълга за всички луковици. Най-добре е те да се засадят на гроздове. В по - малки пространства е достатъчно да бъдат групирани от 6 до 12 луковици, а ако мястото е по-голямо - от 12 до 24.

Големината на луковицата определя и дълбочината на засаждане. Тя трябва да е поне два пъти тяхната големина, например луковиците на минзухарите се слагат на 5-7 см. , нарцисите 5-12 см., а на лалетата - на 7-15 см.

Между големи луковици се оставя разстояние от 7-8 см, а между малките - 2-3 см.

Покрийте луковиците с почва и ги полейте обилно. След няколко дни можете да ги покриете с около два пръста добре изгнили листа, натрошена кора от дървета и малко животинска тор. Така почвата че е защитена от изсъхване и от големите зимни студове.

Най-важното:

Ето някои основни съвети към всички любители на цветята и красивите градини за септември:

Съберете семенца. Сега е времето да съберете за догодина семена от цветята, които се размножават сами като ружи, тагетас и други.

Засаждане. Засадете в началото на септември пролетните теменужки, незабравки, маргаритки и парички. Засадете и луковиците на нарциси, лалета, циклами.

Пресаждане на саксийни цветя. Ако сте решила да пресадите саксийните си растения сега е моментът - направете го не по-късно от края на септември.

Изваждане. Извадете грудките на гладиолите и ги зазимете.

Приберете. Всички цветя, изнесени от стаята в градината или на терасата приберете преди края на месеца и настъпването на големите студове. Измийте листата им добре преди да ги внесете.