В бидон съм вложил стари компоти и гроздови джибри от миналата година. Сложих и 10 кг захар и 120 г мая. Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да направя?

ОТГОВОР:

Когато в средата, която сте създали, няма живи дрожди, е обяснима липсата на ферментация.

Това се дължи и на факта, че маята може би не е жива, че компотите са пастьоризирани, а джибрите са много стари и в тях може да са се развили бактерии, които подтискат или убиват дрождите.

Препоръчваме ви първо да се измери захарното съдържание - ако е повече от 18-20%, да се разреди с вода до 18%.

След това трябва да се източат 5-6 литра от материала.

Към тях да се прибавят 150-200 г хлебна мая, която е размита в 0,5 л хладка вода и е престояла в покрита тенджера при температура 25-28 градуса С, докато се появи буйна ферментация /това става за 2-3 дни и се появяват балончета/.

Тогава с този разтвор /с маята/ се залива материала в бидона и се разбърква внимателно само горния пласт.

На втория-третия ден трябва да има знак за ферментация и тогава вече се разбърква цялото количество.

Ако джибрите са вкиснали за да се получи нормална ракия, при зареждане на казана добавете 1-2 пакетчета сода за хляб, за да неутрализирате киселините.

Ако джибрите са в добро състояние, няма начин да не протече ферментацията.