Какво да се направи, като не ферментират джибрите

01 септември 2015
В лозята
189344
1 2
 

 В бидон съм вложил стари компоти и гроздови джибри от миналата година. Сложих и 10 кг захар и 120 г мая. Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да направя?

ОТГОВОР:

Когато в средата, която сте създали, няма живи дрожди, е обяснима липсата на ферментация.

Това се дължи и на факта, че маята може би не е жива, че компотите са пастьоризирани, а джибрите са много стари и в тях може да са се развили бактерии, които подтискат или убиват дрождите.

Препоръчваме ви първо да се измери захарното съдържание - ако е повече от 18-20%, да се разреди с вода до 18%.

След това трябва да се източат 5-6 литра от материала.

Към тях да се прибавят 150-200 г хлебна мая, която е размита в 0,5 л хладка вода и е престояла в покрита тенджера при температура 25-28 градуса С, докато се появи буйна ферментация /това става за 2-3 дни и се появяват балончета/.

Тогава с този разтвор /с маята/ се залива материала в бидона и се разбърква внимателно само горния пласт.

На втория-третия ден трябва да има знак за ферментация и тогава вече се разбърква цялото количество.

Ако джибрите са вкиснали за да се получи нормална ракия, при зареждане на казана добавете 1-2 пакетчета сода за хляб, за да неутрализирате киселините.

Ако джибрите са в добро състояние, няма начин да не протече ферментацията.

Още от В лозята
0

В рамките на проект "SOS за застрашени традиционни сортове лози", се извърши уникално по рода си ДНК изследване на местни сортове лози от България и Гърция

0

Уникален по рода си ДНК анализ на местни сортове лози от България и Гърция беше извършен в рамките на проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози"

0

Има изработена формула, която можете да ползвате, за да не допуснете грешки. Добре да напазарувате известен брой отгоре, като гаранция срещу повредени, болни или по друг начин поразени лозички

0

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

0

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

Последни новини
0

Всички стопани, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента, а до края на годината земеделските стопани ще получат плащания за  1,7 млрд. лв

0

Във връзка с възникналите пожари на територията на страната и обявеното бедствено положение в някои общини Държавен фонд „Земеделие“ призовава всички земеделски стопани

0

Зареждайте хамбара или бараката с коприва до края на септември. Тя ще ви трябва за животните и птиците, които отглеждате. Сушената коприва е полезен фураж за всички видове

0

Тежестта на синдрома на острия респираторен дистрес, който често е неразделен спътник на COVID-19, може да бъде намалена от високата концентрация на специалния ензим ACE2

0

Производството на картофи и пъпеши е с 9% и 10,5% повече спрямо година по-рано, което се дължи на увеличение на средните добиви. Това отчита седмичния оперативен анализ

Коментари
1 от prodan kostadinov на 02 септември 2015
Най добре на 100 литра материял добави 10-15 кг. жив пресен плод с малко мая за хляб, а за варенето около половин пакетче сода инъче има вариянт кафето най малко да вдигнеш капака на казана все едно слагаш сода в оцет така си го представи реакцията на материяла със содата и задължително една шепа сол за бистра ракийка. Поздрави и успех.

Обиден коментар

2 от RR на 31 май 2018
Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да направя? Това се дължи и на факта, че маята може би не е жива, че компотите са пастьоризирани, а джибрите са много стари и в тях може да са се развили бактерии, които подтискат или убиват дрождите. Препоръчваме ви първо да се измери захарното съдържание - ако е повече от 18-20%, да се разреди с вода до 18%. Към тях да се прибавят 150-200 г хлебна мая, която е размита в 0,5 л хладка вода и е престояла в покрита тенджера при температура 25-28 градуса С, докато се появи буйна ферментация /това става за 2-3 дни и се появяват балончета/. Тогава с този разтвор /с маята/ се залива материала в бидона и се разбърква внимателно само горния пласт. На втория-третия ден трябва да има знак за ферментация и тогава вече се разбърква цялото количество. Ако джибрите са вкиснали, за да се получи нормална ракия, при зареждане на казана(може и сега) добавете 1-2 пакетчета сода за хляб, за да неутрализирате киселините. Ако джибрите са в добро състояние, няма начин да не протече ферментацията.

Обиден коментар

3 от RR на 31 май 2018
Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да направя? Това се дължи и на факта, че маята може би не е жива, че компотите са пастьоризирани, а джибрите са много стари и в тях може да са се развили бактерии, които подтискат или убиват дрождите. Препоръчваме ви първо да се измери захарното съдържание - ако е повече от 18-20%, да се разреди с вода до 18%. След това трябва да се източат 5-6 литра от материала. Към тях да се прибавят 150-200 г хлебна мая, която е размита в 0,5 л хладка вода и е престояла в покрита тенджера при температура 25-28 градуса С, докато се появи буйна ферментация /това става за 2-3 дни и се появяват балончета/. Тогава с този разтвор /с маята/ се залива материала в бидона и се разбърква внимателно само горния пласт. На втория-третия ден трябва да има знак за ферментация и тогава вече се разбърква цялото количество. Ако джибрите са вкиснали, за да се получи нормална ракия, при зареждане на казана(може и сега) добавете 1-2 пакетчета сода за хляб, за да неутрализирате киселините. Ако джибрите са в добро състояние, няма начин да не протече ферментацията.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако не са ви от любимите, просто ходете бързо, върши същата работа Коронавирусът промени спортните навици на милиони хора по света и макар повечето фитнес зали и спортни клубове вече да са отворени, страхът от заразяване си остава, а с него и проблемът как да поддържаме в добра форма своите тела. Затова не е чудно

Създаденият през 2009-а "РБ Лайпциг" стана най-младият клуб, който стига 1/2-финал в Шампионската лига. Футболистите на 33-годишния треньор Юлиан Нагелсман се справиха, макар и трудно, с традиционната окопна тактика на "Атлетико" (Мадрид) и го биха с 2:1 във втория 1/4-финал от заключителната коронафаза на турнира на стадион "Жозе Алвеладе" в

Актьорът лекар Наум Шопов и годеницата му Теа Минкова се обясниха в любов публично и така отбелязаха 8 години от началото на връзката си. “Дали преди 8 години, когато те срещах в прословутия тунел на Софийския университет, съм предполага, че ще си един от най-важните хора в живота ми? Дали съм предполагал, че ти ще бъдеш моят най-добър приятел