Уроците в училище са също толкова сериозни и отговорни, както работата на възрастните. Физическото и емоционално натоварване е голямо. Затова е толкова важно храненето на този етап. В училищните столове менюто се определя от специалисти, докато у дома с тази задача трябва да се погрижим ние - родителите.

Закуската е основен елемент от правилното хранене. За съжаление много често приготвяме някакъв сандвич - с това, което има в хладилника, и го предлагаме на детето. Разбира се така е по- лесно и бързо, но по-добре е все пак да започнем деня с нещо топло - попара, макарони и т.н. Те ще осигурят енергия за по-продължително време. Топлата закуска е полезен навик за цял живот.

Времето между храненията трябва да е 4 часа. Това означава, че детето трябва да хапне и в училище. Тук много от родителите правят сериозна грешка като предлагат на малчуганите отново същите сандвичи или даже още по-лошо - пълнят чантата с чипсове и кроасани. Никак не е трудно те да бъдат заменени от плодове, плодово кисело мляко или ядки. Разбира се детето първоначално ще се съпротивлява, но постепенно ще привикне към здравословното хранене.

За обяд можете да приготвите на ученика месо или риба с гарнитура от зеленчуци. Тортите, пастите и прочие е най-добре да ограничите до няколко пъти в седмицата. При това е най-добре те да се ядат през деня.

Децата, както и възрастните, трябва да пият достатъчно количество вода. Най-добре е да не прекалявате с натуралните сокове. Те могат да бъдат използвани при междинните хранения, но не и за утоляване на жаждата.

Старайте се да разнообразявате менюто на детето - за него е много важно да получава разнообразна и питателно храна.

Да се храни в точно определени часове също е много важно. Така организмът ще знае кога да очаква прием на храна и няма да се нуждае от похапвания.