Не всички стайни растения цъфтят в домашни условия. Някои могат да разцъфнат само в оранжериите, където са създадени специални условия, близки до природните.

Но групата на тези, които спокойно цъфтят в домовете ни, е достатъчно голяма. Сред тях има по-капризни и по-непретенциозни, които, даже забравени в някой ъгъл, не само се развиват добре, но и се скъсват да цъфтят (например някои видове кактуси, пеларгониите и др.).

Да разгледаме най-вероятните причини, поради които растенията ни отказват да цъфтят:

На първо място е недостигът на светлина

Не става въпрос за преките слънчеви лъчи, а за оптималната осветеност. На практика всички цъфтящи растения имат нужда от много светлина, макар че някои цъфтят добре и на северен прозорец или в полутъмна стая. Много от тях се задоволяват и с изкуствено осветление, особено с помощта на лампи, имитиращи дневна светлина. Даже при липсата на достатъчно естествена, с помощта на правилно организирано изкуствено осветление цветята могат да се развиват и цъфтят прекрасно. Затова, ако цветята ви не цъфтят, първата ви работа е да се запитате дали получават достатъчно светлина. Имайте предвид и продължителността на деня - светлата част трябва да не е по-малко от 10-12 часа.

Замислете се за почвата

За съжаление на този проблем рядко се обръща достатъчно внимание и още по-рядко се проверява киселинността (рН) на почвата. В много случаи рН на купената почва се оказва съвсем различно от това, което е указано на опаковката. Повечето растения предпочитат почви със слабокисела реакция (рН 6-6,5) - аспарагуси, амарилиси, бегонии, иглики, калцеоларии, пеларгонии, традесканции и др.

Други предпочитат кисели почви (рН 4,5-6) - азалии, хортензии, гардении, кали, камелии, фуксии, антуриуми и др.

Трети обичат почвите с неутрална реакция (рН 6,5-7,5) - рози, хризантеми, цинерарии. Много от изброените растения няма да цъфтят, ако са пресадени в почва с несъответстваща киселинност или ще цъфтят слабо.

Затова, ако вашите цветя имат достатъчно светлина, следващата ви задача е да проверите дали почвата им е подходяща за тях.

Пресадихте ли ги правилно

Проблемите могат да бъдат най-различни - прекалено широка или прекалено тясна саксия (например кливията обича да е тясно), увредени корени, даже и съвсем незабележимо, особено при тези растения, които се размножават чрез делене на коренището (например, спатифилум).

Пресаждане в неподходящо време на годината (например, през есента или зимата), което може да предизвика даже гибелта на цялото растение. Твърде дълбокото засаждане на луковичните растения, когато отгоре им е насипана твърде много почва, също може да предизвика липса на цъфтеж.

Нарушеното подхранване на растенията - не само когато те гладуват (ако няколко години не сте ги пресаждали и подхранвали), а и когато са преторени, особено с неподходящи торове с твърде високо съдържание на азот. Тогава листата стават големи и тъмнозелени (характерно за клеродендрона).

Други причини...

Нарушение или отсъствие на период на покой

Не всички растения, но повечето от тях, за да цъфтят, имат нужда от период на покой, включващ по-ниски температури и други ограничения (като спиране на поливането). Осветеността зависи от вида на растението - някои прекарват периода на покой на тъмно място, други - на светло. Обикновено в съветите за отглеждане изрично се споменава дали конкретното растение има нужда от покой, или не.

Твърде сухият въздух

Също може да е причина за липсата на цвят у стайните ви растения. Ако температурата на въздуха е висока (над 26°С), периодичното опръскване временно освежава растението, но не е достатъчно. Ако то е влаголюбиво (например, орхидеите), добре е да поставите саксията над съд с вода (или мокра кърпа) и да пулверизирате редовно.

Вредители

Колкото и да е странно, въпреки че не се случва често, те също могат да причинят силни поражения и растението не само да спре да расте и да се развива нормално, но и да не успее да заложи цветни пъпки. Ако вредителите (например, трипси или белокрилки) не са многобройни, то може да цъфне, но след това ще започне да губи пъпките и цветовете си.

Други

Макар и не така чести, могат да бъдат неправилната резитба или неправилният режим на поливане (силно засушаване, поливане с хлорирана или твърда вода). Например орхидеите цъфтят в период на покой, когато в природата дъждовете спират. Ако започнете да ги поливате обилно или да ги опръсквате в началото на формирането на пъпки, може и да не дочакате цветове, а да започне нарастване на вегетативната маса.