Повече от 1,2 милиарда зайци се колят за месо в световен мащаб всяка година, сочат данни на FA0STAT за 2012 г. Китай е най-големият производител - там се отглеждат над 462 млн. зайци или 40% от световното производство. През последното десетилетие в Китай се наблюдава рязко нарастване на производството на заешко, за да се задоволи ръстът в потребителското търсене. От 2001 г. до 2014 увеличението е с 26%.

До 2012 г. в ЕС 27, преди приемането на Хърватия, производството на заешко месо възлиза на 28% от световното производство, с повече от 340 милиона зайци, произвеждани годишно.

Зайците са на второ място в класацията за най-често отглежданите селскостопански видове в Европа. Зайцевъдството е най-силно развито в Италия, Франция и Испания.

Ето и количествата заешко месо, внасяни и изнасяни, от водещи страни-производителки и страни с висока консумация на високопротеиновото диетично месо:

0 През 2011 г. Китай изнася около 9000 т заешко месо.

0 Франция е реализирала износ от 6000 т заешко.

0 Белгия е внесла 6000 т заешко.

0 Великобритания е внесла едва 97 тона.

0 Франция за година внася 495 000 т заешко месо.

0 Чехия е изтъргувала 518 000 живи зайци.

Още за европейската и световната търговия със заешко месо четете в новия брой на "Български фермер"