Най-добре поливайте рано сутрин, за да ограничите изпаряването и да дадете на листата на растенията цял ден за съхнене. Не бива в никакъв случай и да преполивате растенията. Добра идея е да разстелете 1-2 пръста тор върху пръстта, която ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

Един от най-добрите начини да намалите количеството на разходваната вода е да ограничите площта на тревата за сметка на цветята. Така ще си спестите косене и наторяване, а и градината ви ще стане по-атрактивна.

В градината продължете да почиствате растенията от мъртвите цветове, за да бъдете възнаградени с нов силен цъфтеж през есента. Когато почиствате розите, окастрете ги до 4 - 5 тото листо, за да стимулирате избуяването на филизи. Същото направете и с хризантемите. Продължете с наторяване на цитрусовите растения, ако имате такива, но оставете морава и храстите.

Сега е времето да размножите онези цветя, които ще красят градината ви през есента. Вземете резници от многогодишните карамфили, маргарити, ирис, здравец, върбинки. Засадете ги във влажен перлит и ги запазете за края на есента.

Можете да посеете и семената на цветята, които ще цъфнат следващата година - незабравките, напръстникът, делфиниумът, камбанката (кампанула), кореопсисът.

Можете да засадите също и луковиците на растенията, които ще цъфнат в края на сезона, когато всички останали са прецъфтели - далии, гладиоли, кана, каладиум, бегонии, невен, циния.