По съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака е един от най-здравословните зеленчуци. Специалисти по храненето препоръчват консумирането на лапад от вегетарианци, тъй като той успешно може да замести месото.

В химичния състав на лапада влизат: витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К, белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора, яблъчна, оксалова и лимонена киселина. Той е отлично помощно средство при лечение на анемия, оказва благотворно действие при лениви черва. Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака. В народната медицина се използва като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Повишава апетита и подобрява храносмилането, понижава кръвното налягане. Корени от лапад, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.

Лападът не се препоръчва при хора, проявяващи склонност към образуване на оксалатни камъни.