Жива вода за разсада

В процеса на пикиране корените на разсада се повреждат и не могат да пълноценно да усвояват хранителните вещества от почвата. За да им помогнете, пригответе течен органичен тор, например компостна вода. За целта вземете 2 л пресят компост и го залейте с вода, поставете съда на слънце или в топло помещение за няколко часа. полейте растенията с получената течност около корените. Сложете пак компост в кофата и залейте, за да приготвите следващата дози жива вода.

Не забравяйте да засадите

В началото на април в саксии се засаждат клубените на ранно цъфтящите бегонии, анемонето, вкоренените през февруари резници на гергините и хризантемите.

Засяват се семената на ранно цъфтящите студоустойчиви едногодишни растения за получаване на разсад.

От хвойновите декоративни храсти, розите, хортензиите и рододендроните трябва вече да премахнете зимните укрития и мулчиращите материали. Не забравяйте да ремонтирате и подхраните моравата.

Започват развитието си клематисите и перуниките

Скоро може да изнесете на постоянното им място вкоренените през март резници на гергините и хризантемите. Подгответе се след средата на месеца да засадите иглолистните дървета и храсти, многогодишните лиани и цветният разсад.

Пазете цветята от пролетното слънце

През април много от отглежданите в саксии растения се пресаждат в по-големи съдове. Пресадените екземпляри, а също и вкоренените резници, отначало се поливат умерено, редовно се пръскат и се засенчват от слънчевите лъчи. С появата на нови силни филизи растенията се пренасят на светло място и се увеличава поливането. Пролетното слънце може да се окаже прекалено силно за много растения, особено за разположените на прозорци от слънчевата страна на дома. Най-добре е да ги засенчите с тънко перде. Кактусите трябва да се предпазват от продължителното въздействие на преките слънчеви лъчи с лист картон или плътна хартия, като предварително я надупчите.