Яйценосността на гъските не е голяма и затова за мътене се слагат всичките снесени яйца, като се бракуват само деформираните и повредените. Гъшите яйца трябва да се събират колкото се може по-често, особено ако температурите са минусови. Гъските обикновено снасят преди обяд.

Гъшите яйца се съхраняват в хоризонтално положение на тъмно място в помещение с температура 8-15 градуса и влажност 70-75 процента. Всекидневно яйцата трябва да се обръщат.

За мътене се слагат яйца, съхранявани не повече от 10 дни, най-добре до 8 дни.

При по-дълго съхранение люпимостта значително намалява (виж таблицата).

При температура около нулата в яйцето започват необратими процеси и зародишът загива. Ако съхранявате яйцата в помещение с температура над 27 градуса, започва развитие на неправилно зародиша.