Черницата може да върне зрението на слепец. Или поне така казвали древните китайски медици. Наистина, плодът подсилва защитните сили на очния нерв, но идеята на азиатските специалисти била по-скоро да подчертаят вълшебните лечебни свойства на плодовете.

Според китайските легенди черниците са ключът към дълголетието. Освен при зъбобол, диабет, бъбречна недостатъчност и т.н. черниците помагат и при афти. Танините в листата им действат заздравяващо върху устната лигавица. Борят се и срещу ензимите, които отделят различни бактерии, преди те да успеят да предизвикат кариеси по зъбите. Предотвратяват и образуване на афти, гингивит и болки в гърлото. Затова народната медицина препоръчва запарка от черничеви листа срещу болезнените ранички по бузите и езика. Антибактериално действие имат и самите плодчета. Също така ефикасно би било да хапнете няколко, като се стараете да задържите сока на болното място. Този трик действа безотказно. Може да е стар, но и в момента се препоръчва от зъболекарите у нас.

Проблемът е, че черниците са едни от най-нетрайните плодове. Дори в хладилник издържат само 2-3 дни, а после започват да гният. За да се възползвате цяла година от лечебните им свойства, замразете ги във фризер. Най-добре във вода, за да не променят вкуса си и да се съхранят максимално полезните съставки. За целта може да използвате форма за лед. Напълнете дупките с вода, а във всяка пуснете по 1-2 плодчета. После при нужда извадете едно ледче и го оставете да се размрази.

Афтите са проблем, който измъчва почти 20% от населението на земята. Причиняват се от инфекции, при липса на витамини, след ядене на определени плодове или зеленчуци, от механично нараняване. Например, ако нещо ви е страшно вкусно и неволно се захапете за езика, после има да “плащате” няколко дни за това.

По време на развитието си афтите преминават през няколко етапа, като с времето нарастват, достигат кулминационната си точка, а после започват да намаляват.

Мерките трябва да се вземат, преди болката да е станала най-силна. Освен черниците помагат и други домашни илачи. Ето кои са някои от тях. 

Пакетче чай

Особено черен чай или от невен. Градинското цвете от векове се прилага в народната медицина за лечение на порезни рани и напукана кожа. Може да приготвите и концентрирана отвара и да жабурите няколко пъти на ден. Помага и като профилактична мярка. Ако ползвате пакетчета, поставете ги за няколко секунди във вряща вода, охладете и наложете върху афтата.

Кокос

Кокосовото масло, нанесено върху рана по кожата или лигавицата, намалява болката и възпалението.

Същото действие има и кокосовата вода, използвана като вода за уста. Тя лекува и лош дъх.

Мащерка

Три чаени лъжици наситнени стръкове от мащерка се заливат с чаша с вряла вода. Киснат за около десет минути и запарката се прецежда. След това устата се изплаква с тази смес няколко пъти на ден. Обикновеният чай от мащерка също действа. Помага и за кашлица и настинка. Също както и настойката от мащерка и ракия, с която бабите често масажират простудените си внуци. Тя се препоръчва и за афти. Действа отлично, но е един от най-болезнените методи.

Етерични масла

Или смес от такива. Най-подходящи за афти са маслата от чаено дърво, от гераниум, камофлора, гроздови семки или лавандулово. Смесват се по 1-2 капки от всяко и афтите се мажат на всеки 2-3 часа. Изплакването на устата с чаша топла вода с няколко капки масло от чаено дърво и гераниум също стимулира заздравителния процес.

КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ

Откажете цигарите, ако редовно страдате от афти. Тютюнът дразни устната лигавица. Или поне ги намалете, докато раната заздравее.Избягвайте храни, които ги предизвикват. При всеки е различно. Някои получават афти от киви, други от ананас, трети от ягоди.Яжте повече имуностимулиращи храни, богати на витамини, лук, чесън. Пийте сироп от бъз и джинджифилов чай с лимон.Дъвчете храната спокойно, хранете се бавно, за да не нараните лигавицата и после да страдате.Яжте джинджифил и хрян или пийте сока им като профилактична мярка. Имат антисептично действие и убиват много от вредните бактерии в устата.Правете редовно гаргари със сандрин или хладка вода със сода за хляб. Този трик помага и при лош дъх, възпалени венци и болно гърло.