Отдавна е известно, че водните извлеци от листата от тютюн, бъз и коприва са ефективни средства за пръскане срещу листни въшки. За по-добро оросяване на листата към 1 л. течност за пръскане се добавя една супена лъжица течен сапун или сапунена каша.

В миналото за пръскане на декоративни растения срещу щитоносни въшки използвали сапунено-спиртни разтвори (1 литър вода, 1 супена лъжица сапун, 1 супена лъжица спирт за горене).

Сега в търговската мрежа се предлагат много инсектициди, с които се работи лесно и действието им е сигурно. Чрез последователно прилагане на различни средства се предотвратява появата на резистентност срещу вредители при често използвани препарати.

Срещу гъбични инфекции има едно добро, старо домашно средство, което действа профилактично, фунгицидно и антибактериално: Една настъргана скилидка чесън се попарва с 1 литър вряла вода, оставя се да изстине, прецеждат се неразтворимите частици и се добавя една супена лъжица течен сапун. С този разтвор листата на заразените растения се напръскват отгоре и отдолу 3 пъти през една седмица. Разтворът е естествена и безвредна за насекомите алтернатива на търговските фунгициди.