Оказва се, че най-голямата тънкост в растителната защита са болестите в житните посеви. Може със сигурност да се каже, че разликата в добивите и през тази година ще дойде от фунгицидите, казва мениджърът на БАСФ-България Ваня Горчева. Тя съобщава какви изводи са направили от 2014 г, които ще бъдат от полза за фермерите през настоящата година:

Третирането само веднъж с фунгицид вече не спасява посевите.

Трето фунгицидно третиране не се налага и няма нужда да се препоръчва на фермерите и да бъдат съветвани да пръскат излишно, освен при комплекс от климатични условия, които могат да бъдат предпоставка за поява на фузариум
За условията на България в настоящия момент 2 пръскания с фунгицид през цялата вегетация на житните култури са достатъчни, за да достигнат растенията добивния си потенциал.

За масовото производство на пшеница интензивната технология на БАСФ е много подходяща и ще бъде масово използвана и през 2015 г. Но където фермерите искат да надграждат по отношение на интензитет и добив, т.е. да получат Добив Плюс, там си заслужава вече да приложат интензивната технология за иноватори, която освен Капало за първо третиране включва и Диамант Макс - най-новото попълнение в линията AgCelence, която освен защита от болести предоставя и подобрена физиология и защита от стрес.

Новият фунгицид представлява комбинация от най-силния триазол и най-новия стробилурин F 500 от компанията, измислила стробилурините. Добре познатият Алегро, който е най-изгодният стробилурин на българския пазар, също е част от линията AgCelence.

Портфолиото от фунгициди на БАСФ е богато

Пакетът на БАСФ Дерби+Дует Ултра, който дава 10% бонус, се е оказал ключов и сериозен, както и икономически изгоден пакет за фермерите през 2014 г., каза регионалният мениджър Върбан Върбанов за Южна България.

Според него това съчетание на фунгицид+хербицид е за тези житни полета, на които фермерът иска да подсигури производството си.

Какво постига?

С Дует Ултра ще контролира широк спектър от болести, защото това е продуктът, който съдържа най- много от най-силния познат триазол и е на добра цена у нас. Той е еталон за ефикасност срещу септориоза.

Със следващия хит Танго Супер, който до 15 април е с 5% по-добра цена, фермерът ще си осигури спокойствие за по-дълъг период, защото той има по-продължително действие от Дует Ултра - цели 5-6 седмици, през които гарантира опазване на посевите от болести, благодарение на газовата фаза на второто активно вещество фенпропиморф и формулацията суспоемулсия.. С Капало - третият уникален фунгицид, който професионалните фермери вече познават, се постига още повече. Той притежава в допълнение към формулацията суспоемулсия и уникалния"Stick&Stay" ефект, който залепва активните вещества върху листата, остават там и дъждовете не могат да ги отмият.

Трите му активни вещества са от три различни химически групи и работят в три различни посоки за ликвидиране на вредните гъби. Освен дълга защита от 5-6 седмици той също притежава и газова фаза, която патогените срещат "челно" като газово изпарение в посева. Капало е най-добрият в Европа фунгицид за ранно приложение и има уникално действие срещу ръжди и брашнеста мана по пшеницата. Фермерите казват, че са спокойни, когато работят с него, специалистите от БАСФ - също.