Независимо от ниските температури и снега през зимния сезон пуйките трябва да имат достъп до външен двор за разходка. Разбира се, домашните птици се пускат навън само когато температурата не е по-ниска от 8-9 градуса.

Много фактори са важни за правилното отглеждане на домашните птици. От първостепенно значение е хигиената в помещението и най-вече на постелята

Тя се полага след добро почистване и дезинфекция. Обикновено се постила с чиста и суха слама с дебелина до 12-15 см. ЛИНК_4501848

След 2-3 дни тя се размесва с гребло или дървена грапа. Ако постелята се замърси доста, се отделя леко мръсната повърхност и се постила нов пласт от 3-5 см.

Освен слама за постилка се използват и смлени царевични кочани, дребен талаш, торф, дървени трици и др.

Когато пуйките се отглеждат на дебела несменяема постеля тя трябва да се разрохква през 3-4 дни, за да се предотврати сплъстяването и навлажняването ѝ.

Хранилките за мека храна през топлите дни се почистват механично и се измиват след всяко хранене. През зимата трябва да го правите на всеки 2-3 дни.

Осветлението

За да се стимулира по-ранното яйценосене за люпенето на пуйчета, специалистите препоръчват месец - месец и половина преди това да се удължи постепенно дневното осветление през зимния период.

За целта още през есента се избират по-едри здрави млади пуйки (с около 10-15 на сто по-високо живо тегло) и се хранят по-интензивно с пълноценен фураж (виж таблицата).

ВАЖНО! Внимавайте при това подсилено хранене пуйките да не затлъстеят. Това веднага ще се отрази негативно на яйценосенето.

И още: за да се избегне прекомерното наддаване за възрастта, през 25-30 дни трябва да контролирате теглото. А ако се налага, трябва незабавно да коригирате храненето.

За увеличаване на осветлението поставете във всяко отделение на птичарника по две електрически лампи от 75 W с рефлектори или по-добре луминесцентни лампи, чиято светлина е по-близка до дневната. Осветлението трябва да е насочено надолу към хранилките, поилките и кацалките. Осветлението се регулира за 13-14-часово бодърстване на пуйките през деня и осигурява 11-12 часа нощна почивка.

Удължаването на времето на осветление става постепенно като се увеличава с 15 до 20 минути на денонощие. Основният фактор е промяната на дължината на деня през конкретния сезон.

Специалистите обръщат внимание на птицевъдите, че пуйките не бива да се държат по-дълго или произволно време на светлина. Причината - птиците се изтощават щом се наруши ритъмът на бодърстване и почивка. В този случай се получават обратни резултати в яйценосенето и продуктивността на птиците.

Затова най-добре е пускането и спирането на осветлението да става автоматично по съответната програма.

Примерен часови график за зимно хранене

хранене със зърно сутрин в 6 часа и вечер в 18 часа;

хранене с мека храна 2 пъти дневно - в 10 часа и в 15 часа;

даване на вода при липса на автоматични поилки в 6 часа и в 16 часа;

даване на сенно брашно и кореноплоди в 9 часа и в 14 часа.

Примерният разпределителен план за ритъма на работа в птичарника, който ви предлагаме, е подходящ за полуинтензивно отглеждане на пуйките.

ВАЖНО!

Препоръката е часовият график за хранене на пуйките да се спазва строго.