Д-р Валентин Иванов, двмн

Тази година непрекъснатите валежи донесоха висока влажност и силно увеличиха популацията на комари, бълхи, кърлежи и др. кръвосмучещи. А те пренасят вируса на миксоматозата.

Какво трябва да знаят зайцевъдите за това смъртоносното вирусно заболяване

Класическата форма протича с появата на малко безцветно или зачервено възелче на мястото на ухапването, което бързо нараства и достига 5 см в диаметър. След 3-4 дни се появява оток на клепачите, конюнктивит и повишено сълзоотделяне. Впоследствие секретът от очите става гноен и дори кървавооцветен. Клиничният развой към 6-7-ия ден показва характерни отоци на устните и в основата на ушните раковини - т.нар. лъвска глава. Отоци се появяват и в областта на ануса, гениталиите и по гърба.

Животните вдигат висока температура - 41 и повече градуса.

Омърлушени са, вяли, без апетит и бързо отслабват

Около 7-8-ия ден се появяват и респираторни симптоми: хрема, затруднено и сумтящо дишане, хрипове, кашлица.

Обикновено на 12-14-ия ден зайците умират. Подрастващите животни боледуват по-тежко и обикновено умират още 6-7-ия ден. Преди фаталния ден болните зайци изпадат в кома, парализират се, а температурата им спада критично.

Респираторната форма на миксоматоза е свързана с появата на силна хрема, а по-късно и на пневмония. Като следствие от силно подутите клепачи често се стига до затваряне на очите (т.нар. сънливи очи).

Лечението е безрезултатно. Единственият начин зайцевъдите да предпазят поголовието си е ваксинацияа - например с миксорен.