Червеният овощен акар причинява най-голяма вреда на овощните дървета, основно при ябълката. Вредят ларвите, нимфите и възрастните, които се срещат от двете страни на листата.

Ненасекомният вредител смуче сок от растенията и вследствие на това се появяват светложълти петна около нерватурата. Постепенно те се сливат и листата стават светлозелени до сребристосиви. Вследствие на вредната дейност се залагат по-малко пъпки, а дърветата стават податливи на измръзване.

Червеният овощен акар развива 8-9 поколения. Презимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двегодишните клонки. При масово нападение яйчните купчинки придобиват червен цвят. Те се излюпват при разпукването на пъпките на овощните дървета. Ларви нападат младите листенца, от който смучат сок предимно от долната страна на листата, но се срещат и по горната.

При масово нападение на червен овощен акар листата стават с характерен мраморен цвят, който е в резултат от белезникави точици, образувани от убожданията. При силно нападение листата пожълтяват, след което покафеняват и преждевременно окапват.

Борба с ненасекомния неприятел

Задължително трябва да се спазват добрите практики, които включват: дълбока почвена обработка, унищожаване на растителните остатъци, осигуряване и поддържане на по-висока почвена и въздушна влажност.

Срещу зимните яйца се прави пръскане, което се извършва възможно по-късно след преминаването на трайните студове, непосредствено преди набъбване на пъпките. Зимното пръскане е препоръчително, когато на клонки дълги 6-8 см има повече от 50 яйца.

През вегетационния период срещу акарите се пръска при плътност 2-3 подвижни индивида на лист. Има регистрирани различни акарициди: енвидор 240СК - 40 мл/дка, нисоран 5ЕК - 0.05% или 5 мл за 10 л вода, санмайт 20ВП - 0,05% или 5 г, ортус 5СК - 0.05% или 5 мл и други.