Любители ни писаха, че искат сами да присадят на асма. Скоро, като стане подходящото време, могат да опитат с желан сорт. Но преди това трябва да се подготвите за операцията, която се извършва в ранна пролет.

Най-лесно е присаждането чрез копулация
За да се извърши това, не забравяйте, че и подложката, и калемът трябва да са още в пълен покой. Присаждането наистина трябва да е рано напролет, преди настъпване на сокодвижението. Два са начините, които може да опитате. Чрез копулация, и на разцеп.
 
ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ ПРЕДИ СЪБУЖДАНЕ НА ЛОЗАТА И АСМАТА
Общото между двата начина, които споменаваме, е че както калемите, така и подложките трябва да са във фаза на пълен покой.
Според някои е възможно подложките да са и в съвсем начална фаза на сокодвижение.
Обикновено сроковете, които трябва да се спазят са от началото до края на месец март.
При присаждане чрез копулация трябва да се съобразите с условието, че подложката и калемът трябва да са с еднаква дебелина. И двете части - подложката и присадника да не са много по-дебели от 1 см. По изключение подложката може да бъде малко по-дебела, но в такъв случай кората на двата елемента трябва напълно да съвпада поне от едната страна. Копулацията, която ще използвате за  подмяна на сорта може да стане по известните две разновидности - обикновена и подобрена копулация. 
Каква е техниката на изпълнение при обикновена копулация. При този начин отрезите на подложката и калема се правят косо, но непременно се следи повърхностите да са гладки.

Първо се избира мястото на подложката.
С едната ръка там придържате на около 10 см под мястото, където ще бъде отреза. Косият отрез се прави от основата към върха - обикновено той е с дължина 3-4 см.
По същия начин се взема и калема и от него се прави резник. Отрезът на тази част трябва да е аналогичен по дължина и дебелина на отреза на подложката. Двете части на отрезите се напасват, след което се привързват.

Техника на изпълнение при подобрена копулация

Подобрената копулация се различава от обикновенато само по това, че отрезите на подложката и калема са коси, но не са гладки. И на двете части се зарязват езичета, които трябва да са противоположни едно на друго. Този начин се практикува за по здраво съединяване на двете части и до известна степен при него е по-сигурно прихващането, защото допира между тях е по-плътен.
Езичетата се правят като малко над втората третина на косите отрези ножчето се повдига и след това отново се връща надолу за продължаване на отреза.
За любителите това е малко по-трудно, но прихващането е по-сигурно, защото при превързването отрезите не са здраво скрепени и повърхностите на подложка и присадник не се разместват.

След операцията

Привързване

След съединяване на подложката и присадника и при двата начина на присаждане, двата елемента се превързват здраво с манила, канап, PVC или друга подходяща лентичка. За да е сигурно присаждането инструментите, с които се работи трябва да бъдат дезинфекцирани, като се потапят в спирт за горене или белина, а отрезите да не се пипат с ръка. Овощарска замазка почти не се налага да се използва при присаждането на копулация, защото дебелината на двете части е еднаква и не се получават празнини за запълване.