Съскането на змиите е най-различно, зависи много от вида им. То най-често е знак за сплашване. Усещайки все по-нарастваща опасност змиите учестяват съскането. Въпреки това то по никакъв начин не е съобщение за нападение. Освен това съскането на влечугите е също така и за привличане на противоположния пол

По този начин животните общуват помежду си, намеквайки за желанието да се чифтосват. През лятото, когато сте на разходка с кучето сред природата, винаги имайте едно наум - за евентуално ухапване от змия.

Най-често потърпевшият е кучето, тъй като то чува по-добре от нас звуците и е възможно да зарови муцуна в тревата. Опасността от ухапване от пепелянка зависи от няколко фактора: размера на змията - пепелянките обикновено достигат дължина от 50-75 см. Колкото по-голяма е змията, толкова ухапването за кучето е по-опасно, защото са по-големи отровните й жлези. До каква степен отровата ще повлияе на кучето зависи от неговото тегло.

Малките кучета са по-чувствителни към отровата поради по-бързото и пълно усвояване на отровата в тялото. Добре е да знаете, че змията никога не атакува първа

Тя хапе само при отбрана, когато се чувства застрашена - например, ако бъде настъпена по опашката. Освен опасността от ухапване степента на отравяне зависи и от мястото на ухапване - най-опасно е ухапването в областта на шията и езика. Там бързо се развива оток, който може да предизвика задушаване и бърза смърт на кучето! Ако при ухапване отровата попадне директно в голям кръвоносен съд (югуларната вена или сънната артерия - и двете са отстрани на шията), тя много бързо се разнася в организма и може да доведе до смърт.