Кога се прави първият преглед на малкото коте?

Първият преглед се прави на 4-5-ия ден, след като котето е вече в дома ви. Първите няколко дни дават възможност то да свикне с новия дом, както и с новия си собственик.

А вие ще трябва да го наблюдавате за евентуални проблеми. Разбира се, при откриването на проблем трябва да се консултирате веднага с ветеринарен лекар. Ако любимецът ви има някакъв паспорт с отбелязани ваксинации, дайте го на ветеринаря, за да може да прецени коя е най-добрата здравна програма за вашето коте.

Добре е да дадете и проба от изпражненията, за да се направи изследване за чревни паразити.

Защо са необходими ваксините?

Малките котенца се ваксинират, за да се стимулира имунната им система да произведе антитела, които ще ги предпазят от редица заболявания. Такива антитела котето получава и от майчината кърма, но ефектът им е временен. Няколко ваксинации са необходими, за да може вашият любимец да изгради адекватен имунитет, който да го предпази от заболявания.

Кога започва здравната програма на растящото коте

Грижите за малките котенца започват на около 6-седмична възраст. Желателно е те да се тестват за чревни паразити и да бъдат обезпаразитени, ако е необходимо.

Ваксинациите и прегледите трябва да започнат на 60-ия ден и трябва да се повтарят след 4 седмици (на 3-месечна възраст). През този период е желателно да се направят няколко изследвания за чревни паразити.

Ваксинацията

Ако отглеждате коте, ветеринарните лекари препоръчват да се направят две дози от комбинираната ваксина на възраст от 8 и 12 седмици.

Така ще защитите любимката си от вируса на котешка левкемия, инфекциозен ентерит (панлевкопения), котешки грип и хламидия.

След две седмици или веднага след реваксинацията вашето коте ще бъде в състояние безопасно да играе с други котки.

ВАЖНО!Консултирайте се с лекар относно последващите инжекции.

Вашето коте трябва да бъде ваксинирано за бяс на около 3-4-месечна възраст

Ваксината е задължителна в случаите, в които котката излиза извън дома или ще пътува в чужбина.

В други случаи вашият ветеринар може да обсъди с вас прилагането на ваксината. Все пак трябва да се знае, че бясът е фатално заболяване, което представлява риск за здравето и на човека.

Кастрацията

Само ако не възнамерявате да използвате вашето кученце или котенце за разплод, кастрацията в ранна възраст е много важно решение.

Доказано е, че стерилизацията намалява риска от развитие на някои видове рак и други здравословни проблеми.