НА ТЕРАСАТА И ДО ГРИЛА
Ако предпочитате да прекарате времето си на терасата или до грила, тогава градината ви не трябва да е трудна за поддръжка. В такъв случай сред избраните растения трябва да има повече райграс и няколко увивни растения и храсти, които не изискват особени грижи. Многогодишните растения са по-лесни за поддръжка от едногодишните, за които всяка година трябва да се полагат интензивни грижи за засаждане и отглеждане.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ОВОШКИ
За много хора зеленчуците и плодовете от собствената градина са от особено значение.
Разположете зеленчуковата градина на по-слънчево място, евентуално в близост до къщата, в комбинация с градински подправки. При северно изложение трябва да опитате да терасирате градината така, че слънчевите лъчи максимално да достигат до зеленчуковите растения.

АКО СТЕ ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ
тогава една градина с цветна настилка и езеро би ви зарадвала най-много. Но внимавайте, в случай, че имате малки деца: езерото привлича както всички водни пространства по особен начин, ето защо трябва да се огради. Една близка до дивата природа градина изисква и особени грижи и не е много подходяща за семейна градина. За подобна градина най-подходящи биха били бъз, лешник, дрян, дива роза, явор, бук, круша, върба, самодивско дърво и др.  Много често на края се получава една комбинация от полезна и приятна градина с място за игра.

КАТО БЮДЖЕТ
трябва да предвидите около 10% от сумата, която сте били отделили за строителните работи по къщата. На пръв поглед това може да ви изглежда много, но се замислете колко приятни часове ще прекарате през цялата година на това място.