Отглеждайте различни зеленчуци, торете правилно

В резултата на дейността на хората почвата се уморява. За да не допуснете това да се случи и във вашата градина, вземете мерки. Кои са най-лесните действия, които може да предприемете, за да предотвратите умората на почвата.

РЕДУВАЙТЕ КУЛТУРИТЕ
Сейтбооборотът на културите, т.е. смяната на мястото на различните зеленчуци, е сред основните дейности, който може да направите в градината. Ако отглеждате едни и същи зеленчуци на едно и също място в градината, няма съмнение, че почвата се изтощава. От една страна се извличат определени количества едни и същи хранителни елементи, които се предпочитат от различните видове. От друга страна в почвата се натрупват едни и същи зарази - болести, неприятели и плевели, които съпътства определено културно растение. Също така при засаждането на определен зеленчук например, отглеждането му се съпътства от определени обработки, които се повтарят нееднократно.

Ето защо редуването на културите би намалило тези негативи, които изброихме по-горе. Затова и често съветваме градинарите, ежегодно правете план и сменяйте местата на зеленчуците в градината.

ТОРЕТЕ РЕДОВНО
Торенето на почвата е другият фактор, който спомага за справяне с умората на почвата. Както вече споменахме културните растения използват различни хранителни вещества, които се намират в почвата. Постепенно тя обеднява, а в същото време растенията не могат да се изхранват.
Редовното и правилно торене коригира това. Хем почвата е хранителна и плодородна, хем растенията са нахранени, развиват се нормално и дават отлични добиви.
Плодородната почва е добра основа за получаване на отлична реколта