От кисело зеле

Сарми със зрял фасул

Джодженът е задължителен

Необходими продукти: Една кисела зелка, чаена чаша зрял фасул, половин чаена чаша ориз, половин чаша олио, 2-3 глави кромид лук, червен пипер, джоджен, сол.

Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от вечерта в студена вода. На следващия ден се вари на тих огън до омекване с 1-2 супени лъжици олио.

Ситно нарязаният лук се запържва в половината от останалото олио. Прибавят се свареният и отцеден фасул и оризът. Сместа се подправя със стрит джоджен и малко сол.

Отделят се 12 зелеви листа, върху тях се разпределя и поизстиналата плънка и се завиват сарми. Нареждат се плътно в намазана с олио тавичка, върху пласт от останалото зеле, нарязано на ситно.
Заливат се с чаена чаша зелев сок и чаена чаша отвара от фасула. Пекат се в умерена фурна.

При поднасянето сармите се заливат с останалото олио, оцветено с малко червен пипер.