Какви са оптималните условия за цветята у дома

За разлика от другите организми, цветята приемат неорганични вещества и са в състояние да ги превърнат в органични. Процесът се нарича асимилация. Той обхваща образуването на въглехидрати, белтъчини и мазнини.

За тази цел ЦВЕТЯТА СЕ НУЖДАЯТ от светлина, въздух, хранителни вещества, влажност и подходящи температурни условия в различни количества, в зависимост от стадия на развитие и растежа.
Тези фактори никога не действат изолирано. Изменението на един от тях оказва въздействие и на останалите. Така например, ниската влажност на въздуха при високи температури, както и високата влажност при ниски температури и слабото осветление водят до повреди в цветята.

ВОДНИЯТ И ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ на стайно отглежданите растения е много по-балансиран от растенията, засети в почвата. Затова растенията, отглеждани в стаята, са по-слабо чувствителни спрямо сухият въздух, отколкото цветята от същия вид, засадени в почва. Повишеното съдържание на въглероден двуокис във въздуха или торенето стимулират цветята само тогава, когато всички останали фактори, главно светлината и температурата, са оптимални.