АКТУАЛНА ПРОБЛЕМАТИКА

Падна сняг, но под него посевите са все още жълти

Какво трябва да направят зърнопроизводителите, които още не са взели мерки

През последните седмици тревогата на фермерите бе свързана с масово жълтеещите посеви в цялата страна. Поради различни причини вегетацията на есенниците се удължи повече от обичайното. Вследствие на това общата картина представляваше не много добре изглеждащи посеви. Ние неколкократно напомняхме на фермерите, че най-доброто решение е жълтеещите посеви да бъдат подхранени с подходящ листен тор. У нас се предлагат такива продукти, за които писахме в предишни броеве на вестника, които в тази ситуация могат да решат проблема. Някои го направиха, други не успяха, защото в последната седмица ситуацията коренно се промени, тъй като паднаха обилни снегове в цялата страна. Зърнопроизводителите се питат какво да правят и дали са взели правилните мерки за есенниците? Сценариите са различни според това как са реагирали отделните фермери.

АКО СТЕ ПРЪСКАЛИ, ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ
Няма място за безпокойство, ако сте подхранили есенните посеви, категорични са специалистите. Дори и няколко дни след това да е паднал сняг, продуктите, с които сте третирали, са проникнали в растенията и ще си "свършат" работата. И освен че ще дадат необходимите хранителни вещества, ще направят посевите много по-устойчиви на неблагоприятните климатични условия, които предстоят през следващите месеци. А неминуемо ще има доста студени дни, със или без снежна покривка, разтопяване на снега и замръзване на водата, изтегляне на посевите, ще има и необичайно по-високи температури за сезона, и т.н., и т.н. Ако всички или поне част от тези неблагоприятни условия станат реалност, посевите, които са третирани, ще се справят много по-добре и напролет много по-бързо и безпроблемно ще възобновят вегетацията си.

АКО НЕ СТЕ ВЗЕЛИ МЕРКИ, КАКВО ДА ПРАВИТЕ
Малко по-сложно е при посевите, които земеделските производители не са успели да третират, за да решат проблема с жълтеенето. За да сме им максимално полезни, потърсихме мнението на специалисти, за да дадат най-добрите препоръки в този случай. Отговорът е: на този етап да се изчака. Но при първия удобен случай е най-добре да се напръскат посевите, категорични са експертите. За по-топлите южни райони на страната това може да е съвсем скоро. Необходимо е снежната покривка да се разтопи и, разбира се, температурата на въздуха да позволява третирането с листни торове. Това значи, че температурата на въздуха трябва да е над 5 градуса, както и в близките дни да не се очаква рязко застудяване на времето. За по-северните студени райони на страната това пръскане, естествено, трябва да стане по-късно. Внасянето на листен тор, който да коригира жълтеенето на посевите, обаче не трябва да става много късно. Обръщаме внимание на фермерите, че последният възможен срок за прилагането му трябва да е с пролетното внасяне на хербицидите. По-късно третиране няма да има ефект и просто ще е безсмислено. Затова навременните мерки са от основно значение да се реши този проблем, който сега тревожи зърнопроизводителите. Напомняме отново, че ако жълтеенето на посевите не бъде предотвратено, това неминуемо ще се отрази на добивите - както на количеството, така и на качеството.