МНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТА

Житата масово жълтеят, необходими са мерки

Използването на амалгерол премиум е в състояние да реши успешно проблема

Наблюденията в последно време показват, че есенниците - пшеница и ечемик най-вече на изток от линията Плевен-Стара Загора, масово жълтеят. Като това жълтеене е по-характерно изразено при ечемиците. Промяната в оцветяването на посевите основателно тревожи земеделските производители, защото това е сигурен знак за наличие на негативни процеси, свързани с нарушаване на физиологичното равновесие и биологичните функции в растителния организъм. Още повече, че съвсем доскоро житата бяха в отлично състояние и радваха окото с наситен зелен цвят и перфектен хабитус.
Най-напред ще изброя възможните причини за това особено състояние на житните посеви с уговорката, че няма да акцентирам на която и да била от тях, няма да изразявам лична позиция и да коментирам. По този начин би могло да се избегне конкретиката за всеки отделен случай, както и възможни грешки. Което е в интерес на обективността и безпристрастието по отношение на диагностиката.

През тази есен вегетацията на житните култури продължи необичайно дълго. И през ноември, и през първата десетдневка на декември растенията се развиваха при среднодневни температури далеч над обичайните 5 градуса, при които затихват вегетационните процеси. В същото време имаше и големи амплитуди между минималните и максималните стойности на дневните температури - от 2-3 градуса до 15 градуса ,че и до 20 градуса. Температурната аномалия, нетипична за този годишен сезон, е причина за ускорен растеж в много случаи при определен недостиг на ключовия растежен фактор азот или несъответствието в съотношението в почвата на азот и фосфор. Както е известно, ако няма достатъчно фосфор, азотът дори и да го има в някаква наличност, е труднодостъпен за усвояване от растенията. За съжаление все още балансираното торене не е масова практика в производството на житни култури у нас. Нерядко се разчита само на подхранване с азот без основно торене преди последната предсеитбена обработка.

Липсата на достатъчно лесноусвоима влага при наличие на всички останали фактори за ускорен растеж също може да бъде основателна причина за промяна състоянието на растенията.

Въпросният ускорен растеж е причина за максимално извличане на наличния хранителен запас. Растенията са в състояние на стрес и междувременно гладуват.

Вследствие засушаването кореновата система на есенните култури е разположена плитко и развитието й е изостанало.

Какви са възможните последствия от така стеклите се обстоятелства и видимите промени в състоянието на посевите?

Намаленият праг на имунната защита се превръща във входна врата за различни заболявания в тази ранна фаза от развитието на растенията - септориоза, брашнеста мана и др.

Недостатъчно развитата коренова система може да стане причина за измръзване на тези посеви още при първата по-осезателна промяна на времето, която така или иначе ще се случи  и то много скоро. Използването на азотни торове на този етап е несъстоятелно, защото очакваните валежи ще ги отмият в дълбоките почвени пластове, далеч от коренообитаемия слой.

В крайна сметка един такъв пожълтял посев ще загуби със сигурност значителна част от своя потенциален добив!

Решение на проблема съществува, независимо от причината или причините, довели до тази неблагоприятна промяна, изразяваща се на пръв поглед във въпросното пожълтяване. Това е амалгерол премиум.

Любопитно от професионална гледна точка е какво да очакваме от действието на амалгерол премиум в тази трудна ситуация с адрес влошеното здравно състояние на житните посеви на прага на закъсняващата зима?

Ще представя накратко възможностите на продукта конкретно за случая, без да се спирам на още редица негови качества, възможности и параметри, които ще бъдат обект на внимание по други поводи и за други земеделски култури. Сега директно на въпроса. Амалгерол премиум е висококачествен отлично разтворим във вода течен листен тори, 100% усвоим от растенията. Много специален е неговият механизъм и ареал на действие. Продуктът е богат на въглеводороди и естествени растежни хормони, което го прави мощен и активен стимулант на развитието - коренова система и надземна част посредством повишаване интензивността на метаболичните процеси в растителните организми по време на стресови ситуации, причинени от различни фактори, за някои от които вече стана дума.

Продуктът допринася за пестелив и целесъобразен разход на вода и хранителни вещества с акцент макроелемените, което със сигурност намалява сумарния разход на торове за изхранване на растенията по време на активната вегетация.
Нещо много важно! Амалгерол премиум увеличава микробиалната активност и в частност микоризата - симбиотичен процес между мицелите на различните гъби с корените на висшите растения. Микоризните растения се отличават с много по-голяма активна поглъщателна повърхност на кореновата си система, подчертана е по-високата им устойчивост към болести, причинени от различни патогени, както и с по-добра устойчивост на ниски температури, което ги прави далеч по-успешни при екстремни зимни условия. Дозата за приложение е 200-300 мл в 20 л работен разтвор на декар, използван в началото на братене, фаза, в която се намират голяма част от посевите в момента. Задължително е преди употребата опаковката с продукта да се разклати продължително. Разтворът да се изпръсква при режим на постоянно разбъркване. Положителната промяна в цвета - от жълт до наситенозелен, и   хабитуса на растенията настъпват много бързо! И тази промяна е гаранция за достигане на потенциално възможния добив, който всеки земеделски производител е планирал и финансирал.
Амалгерол премиум  е с характеристики за идентичност и уникалност. Той е възможно най-ефективното решение в конкретния случай с необичайното пожълтяване на житните посеви. Освен всичко друго е подходящ инструмент за съхраняване на биологичните заложби на растенията в условия на климатични аномалии причина за стрес и намаляване на защитните им сили, коректор на някои пропуски в агротехниката, храненето и растителната защита. Продуктът се предлага на достъпна цена и е лесноприложим, а освен това в момента е в състояние да реши успешно проблема! Напролет продуктът също може да бъде приложен в доза 300-500 мл/дка в комбинация с хербициди, фунгициди и микроелементи.