„Предполагам, че до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни, коректни и на време документи. Успяхме да изпълним обещанието си. Ние разбираме, че тези пари са много важни“. Това каза пред БНТ земеделският министър Димитър Греков.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1.20 до 4.80 лева - Вече и със SMS

„Следим отблизо проблема с изкупуването на тютюна. Държавата не е абдикирала от задълженията си. За съжаление този въпрос не е решен напълно и изцяло. Тютюнопроизводителите може би имат право да се съмняват в картелно споразумение. Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има такова споразумение. Аз мога да твърдя само, че имаме един много качествен тютюн“, допълни Греков.

„Няма политическо заиграване с тютюнопроизводителите. Аз просто исках да дам на тези хора надежда и сигурност. Да вярват, че държавата стои зад тях и не сме ги забравили. Не мисля, че моето присъствие е повишило изкупната цена на тютюна. Със сигурност трябва да се направи регистър на тютюнопроизводителите. Тоя няма да е лесно, защото ни трябва разрешение от Европейския съюз. Има фиктивни фирми и земеделски производители, които никога не са се занимавали с тютюн, но получават субсидии. Същият проблем имаме и с животновъдите“, разкри земеделският министър.