Содена питка за Бъдни вечер

В нея се поставя пара за късмет

Необходими продукти: Килограм брашно, 500 г. кисело мляко, чаена лъжичка сода за хляб, 3 супени лъжици олио, чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне: В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбитото със содата кисело мляко. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доизмесва върху плота на масата, поръсен с брашно. Преди окончателно да се измеси се слага пара /монета/, която предварително е измита и попарена с вряла вода. Доомесва се тестото до получаване на гладка топка. Слага се в намазана с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст и се набожда на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда върху кърпа, завива се за да се задуши и отгоре се слага още една кърпа. Така престоява докато изстине. Сервира се в поднос или подходяща чиния.