ВНИМАНИЕ!

Специалисти алармират: внесете листни торове

Необичайно топлата есен наруши обичайната вегетация на есенните култури 0 За да преодолеят проблема, растенията се нуждаят от достъпна храна

Топлата и суха есен тази година промениха обичайния ход на вегетацията на есенните култури. На много места в страната се наблюдава жълтеене на посевите от житни култури. На какво се дължи това? Ясно е не само за специалистите, че това е показател за лош хранителен режим на растенията. Жълтеенето в случая означава както липса на основния хранителен елемент азот, така и в известна степен на останалите важни макро- и микроелементи.

Истина е, че много от фермерите са торили и това неминуемо ще се отрази благоприятно в по-късен етап от вегетацията на културите. В този етап обаче растенията не могат да усвоят азота от почвата. Ето защо е необходимо да се вземат мерки, за да се коригира липсата му.

При наблюдение на тазгодишните посеви специалистите отчитат, че младите поници не са успели да формират вторични корени. А те са много важни, тъй като играят роля за доставянето на хранителни вещества и вода от почвата. От друга страна, вследствие на високите температури растенията продължават да се развиват и изчерпват влагата в горния почвен слой. Може ли да се направи нещо и какво?

За да се коригира недостигът на хранителни вещества, специалистите съветват да се приложи листно торене. Има подходящи продукти за целта, които се предлагат в специализираните магазини. Дори има и листни торове българско производство, които са с доказано качество. Такъв продукт е лактифрост, предлаган от "Екофол" ООД.
Третирането в този момент на посевите с листен тор ще доведе до провокиране на растеж на кореновата им система, както и до цялостно укрепване на младите растения. Листното торене, разбира се, трябва да се направи веднага преди да са настъпили наистина студените зимни дни и ниските температури.

Високите температури тази есен са пречка и при друг етап от вегетацията на житните, а именно за успешното преминаване на яровизационния им период. В зависимост от изискванията си към топлината житните култури се нуждаят от температура между 0 и 2 градуса за 20 до 60 дни. Всеизвестно е, че от яровизационния стадий зависи студоустойчивостта на растенията. Тази година вследствие на високите температури той не успя да протече правилно. А това на практика означава, че растенията нямат никаква студоустойчивост. Това може да се коригира с подходящо торене. Така например при внасянето на листен тор се увеличават захарите в клетъчния сок, а това води до повишаване на студоустойчивостта на растенията. Знае се, че водата в растенията, която е свързана от пластични вещества вода, замръзва по-трудно. Така се увеличава шансът на растенията да преодолеят отрицателното въздействие на ниските температури. По-доброто вкореняване намалява уврежданията от продължителен снегостой и предотвратява изтеглянето на растенията при внезапно затопляне на почвата, разясняват специалистите. А при използването на листен тор негативният ефект се намалява и растенията стават по-закалени.

Друг проблем, които се забелязва в житните посеви, е активизирането на някои вредители. Така например появата на житни мухи, които увреждат централния брат, ще доведе до намаляване на добива.

В много райони специалистите вече наблюдават и ръжда. Препоръката в този случай е да се третира с подходящ инсектицид, който може да се приложи съвместно с листния тор. Някои листни торове като лактифрост играят и ролята на прилепител на инсектицида. По този начин се подобрява равномерното разпределяне на препарата в растителната тъкан и по-бързото му и навременно действие за преодоляване на проблема.