ЩЕ СТАНЕМ ЛИ ПАК ПОЛИВНА ДЪРЖАВА?

От годни за напояване над 5 млн. декара поливаме 450 000 дка

Един от приоритетите, които правителството записа е поливното земеделие - може би заради това министърът обяви, че намалява цената на водата

Един от основните приоритети на правителство, заложен в правителствената програма, ще бъде възстановяването на поливното земеделие, напомниха от МЗХ. Може би заради това агроминистърът се възползва от разпоредбата, която му дава право в Закона за сдруженията за напояване ежегодно да определя цената за водоподаване и
ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА НАМАЛЯВАНЕ С 0,01 ЛВ. НА КУБИК НА ЦЕНАТА НА ГРАВИТАЧНАТА ВОДА.

В заповедта се фиксира и максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите - тя ще бъде 0.02 лв/куб.м.
Министърът обеща, че ще предприеме мерки за оптимизиране дейността на доставчиците и ще помогне за прилагането на правителствена програма за развитието на хидромелиорациите. За следващите сезони той смята да открие нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода. Защото ПОЛИВНАТА КАРТИНА НА БЪЛГАРИЯ Е ТРАГИЧНА.

Според статистиката към 2000 г. имаме изградени поливни площи върху 7 471 131 дка към 2000 г. От тях годни за напояване са 5 417 000 дка., а реално се поливат 450 000 дка.

Съдебно регистрирани и работещи са 92 сдружения за напояване, те стопанисват общински или държавни хидромелиоративни съоръжения и поливат средно около 65 000 дка площи при чувствително по-ниски цени.